Από σπινθήρα θεριστικής μηχανής κάηκαν 20.000 στρεμμάτα στη Ρόδο

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία ξεκίνησε από περιοχή Ασώματος της Απολακκιάς το πρωί του Σαββάτου ωκαι είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 20.000 στρεμμάτων, δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και στάβλων, γεωργικών μηχανημάτων, αποθηκών, κήπων που βρίσκονταν περιμετρικά της Απολακκιάς.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Να θυμίσουμε ότι τόσο η Απολακκιά όσο και το χωριό Ίστριος εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο, αφού η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα για τους οικισμούς λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα , η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές,  μετά από τιτάνια μάχη κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα Απολλακιάς-Ιστρίου-Μονολίθου-Σιαννών, αργά το βράδυ αφού είχαν κοπάσει και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πλήρωμα 71 πυροσβέστες , 85 άτομα  πεζοπόρο τμήμα, 24 οχήματα του Δήμου και εθελοντές, παρέμειναν στην περιοχή δίνοντας  ολονύκτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας, την Κυριακή ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα.

Διαβεβαιώσεις ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές στην Απολακκιά παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο ίδιος μάλιστα, πρόκειται να μεταβεί στο νησί την Τρίτη μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά και να αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να παρθούν.

πηγή:  usay.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια