Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η γερμανική Βουλή – Εξαγριωμένη η Τουρκία

Με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς κατά ψήφισε μόνον ένας βουλευτής κι άλλος ένας απείχε, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται ρητά η σφαγή των Αρμενίων το 1915/16 από τους Οθωμανούς.

«θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας» για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, δήλωνε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκαλώντας μάλιστα «γελοίο» το ψήφισμα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις απειλές του προέδρου Ερντογάν, «για αγκάθια στις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ».

Η γερμανική βουλή είχε αναβάλει πέρυσι την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων φοβούμενη τις αντιδράσεις της Άγκυρας. «Πολλοί βουλευτές στο Βερολίνο θα σκέφτονται σίγουρα ότι κακώς δεν το ψηφίσαμε πέρυσι» διότι φοβούνται «μήπως βρεθεί σε κίνδυνο η ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

«Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων» η καγκελάριος Μέρκελ απείχε από τη ψηφοφορία, ωστόσο στην προκαταρκτική διαδικασία, υποστήριξε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, που προώθησαν στην Ομοσπονδιακή Βουλή οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες από κοινού με τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους.

Να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ζητάει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με επιστολή που απέστειλε στους Γερμανούς βουλευτές.
Η Συνομοσπονδία θεωρεί θετική την πρόθεση της γερμανικής Βουλής για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ασσυρίων και προσθέτει ότι την ίδια εποχή η Τουρκία προέβη και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δολοφονώντας 353.000 Έλληνες.

«Όλες οι προσπάθειες για τις διεθνείς αναγνωρίσεις γίνονται από κοινού με Αρμένιους και Ασσύριους και για τις τρεις Γενοκτονίες. Εκφράζουμε την λύπη μας που εδώ γίνεται διαχωρισμός και ελπίζουμε ότι θα συμπεριληφθεί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις τελικές αποφάσεις σας», επισημαίνει.

πηγή: ert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια