ΔΕΗ: Κλειστό ακόμα το λιγνιτωρυχείο στη Φλώρινα – Στον «αέρα» 700 θέσεις εργασίας

Πέντε μήνες χωρίς δουλειά συμπλήρωσαν οι 200 εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας στην Φλώρινα, με συνέπεια μετά από τους πρώτους δύο μήνες, όπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το τελευταίο τρίμηνο να έχουν καταφύγει στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να επιβιώσουν.

Από κοντά άλλοι 500 εργαζόμενοι σε τοπικούς εργολάβους, οι οποίοι είχαν συνάψει συμφωνίες για συνεργασία με τα λιγνιτωρυχεία και τώρα έχουν βρεθεί επίσης, χωρίς δουλειά. Το εργατικό κέντρο Φλώρινας κάνει λόγο για «εμπαιγμό» των εργαζομένων από την κυβέρνηση, αφού παρά τη σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη τον περασμένο μήνα, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, η δέσμευση ότι η εταιρία επρόκειτο να επαναλειτουργήσει την 1η Ιουνίου, δεν τηρήθηκε.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η ΔΕΗ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, δεν είχε εγκρίνει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης και εξόρυξης για το λιγνιτωρυχείο για το 2016. Αποτέλεσμα είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΟΡ – ΤΕΡΝΑ, που είναι ο υπεργολάβος, να προχωρήσει σε ουσιαστικό κλείσιμο της επιχείρησης, αφού ο βασικός οικονομικός τροφοδότης δεν προέβη σε αντίστοιχη συνέχιση του προγράμματος εκμετάλλευσης λιγνίτη, ως όφειλε.

Μετά την σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ προχώρησε στην έγκριση σχετικού προγράμματος. Όμως σύμφωνα με ειδικούς στην αγορά λιγνίτη, το πρόγραμμα αυτό, εάν εφαρμοστεί στην πράξη, τότε μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ίσως ένα δίμηνο, θα υπάρχει ξανά το ίδιο πρόβλημα, με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου. Επισημαίνεται ότι τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας αποτελούσαν έως τώρα το μοναδικό τροφοδότη με λιγνίτη του ατμοηλεκτρικού σταθμού Μελίτη της ΔΕΗ, που βρίσκεται στην Φλώρινα.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
πηγή:  dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια