Ισπανία - εκλογές: Πρωτιά για τον Μαριάνο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία χθες, λαμβάνοντας συνολικά 137 εκ των 350 εδρών στη Βουλή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Πρόκειται ωστόσο για καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές. Η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη, ενώ ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες.

Βαθύ πλήγμα δέχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, που υποχώρησαν στις 32 έδρες, αντί για 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει ως το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στην εκλογική αναμέτρηση». Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, τόνισε πως είναι έτοιμος για συζητήσεις με τον Ραχόι στο πλαίσιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης.

πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια