«Κάχα Μπάχα» από τους «Καθηγητές εν απο-δράσει»

Οι «Καθηγητές εν απο-δράσει» παρουσιαζουν τη θεατρική παράσταση «Κάχα Μπάχα» τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και την Τρίτη 28 Ιουνίου στο θέατρο «Αριστοτέλης» στις 8.30 μ.μ.

Σημείωμα του σκηνοθέτη


Το θέατρο είναι ποίηση και η ποίηση είναι αμφίσημη, ο καθένας ερμηνεύει όσο θέλει και όσο μπορεί και με όποιον τρόπο αυτός επιλέγει. Έτσι, πέρυσι «στήσαμε» την πρώτη μας από-δραση και, όπως τότε δηλώσαμε, «δεν εκπροσωπούμε κανέναν σύλλογο, κόμμα ή παράταξη. Περπατούμε και αναπνέουμε ελεύθερα». Και φέτος λοιπόν συνεχίζουμε μια προσπάθεια στην ίδια φιλοσοφία. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ανεβάζουμε κάποιο θεατρικό έργο, αλλά σπονδυλωτά ταχυδράματα με καθημερινές ιστορίες ανθρώπων.  Με αυτές δεν προσπαθούμε να εκβιάσουμε το γέλιο σας· άλλος μπορεί να προβληματιστεί, άλλος να χαρεί, άλλος να εκνευριστεί. Το σίγουρο είναι πως στα ταχυ-δράματα των Karl Valentin, Jean Yanne, Yves Montand και Βασίλη Αναστασιάδη ο καθένας μπορεί να βρει τον εαυτό του.

Το πιο σημαντικό εργαλείο μας για να το πετύχουμε αυτό είναι ο επαγγελματισμός του ερασιτέχνη. Να επαγγέλλεσαι δηλαδή την αλήθεια των μικρών πραγμάτων δοσμένη μέσα από ένα αξεδίψαστο έρωτα για την τέχνη. Και αν κάποιος ρωτούσε τι είναι αυτός ο έρωτας, θα απαντούσαμε: η συνάντηση, συμπόρευση και τελική συνήχηση του μικρού «εγώ» μας, για να γεννηθεί, να βιωθεί και να μοιραστεί με όλους σας το ολόφωτο «εμείς». Εξάλλου, η τέχνη δεν πρέπει να μιλά αλλά να αντιμιλά και σκοπός μας πλέον είναι να δημιουργήσουμε την έκ-πληξη, δηλαδή να βγούμε από την πλήξη.

Το ταξίδι «προβλέπεται» συναρπαστικό και η συνάντηση καρποφόρα. Ελπίζουμε συντελεστές και κοινό να ξεκινήσουμε από το «νυν» και να ψηλαφήσουμε το «αιέν» για να θυμηθούμε και το λόγο του μεγάλου μας κυρ - Οδυσσέα…

Ευχαριστούμε τον Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» και το Ξενοδοχείο ΦΑΙΔΩΝ για τη φιλοξενία των προβών.

Μπίσαλας Κώστας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια