Στις Καλένδες οι 12 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων – Το μνημόνιο απαξιώνει την Εγνατία

Μαζί με τους ΣΕΑ «πάγωσαν» και τα ηλεκτρονικά διόδια επειδή το ΤΑΙΠΕΔ έχει πρώτο στη λίστα για παραχώρηση τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο

Το μνημόνιο σταμάτησε κάθε σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση της Εγνατίας οδού, δεδομένου ότι ο σύγχρονος διευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος είναι πρώτος στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, προς παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» διακόπηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, καθώς και εγκατάστασης διοδίων ηλεκτρονικών και συμβατικών κατά μήκος της Εγνατίας οδού. Το βέβαιο είναι ότι για τα επόμενα χρόνια η Εγνατία οδός θα παραμείνει με τον έναν και μοναδικό ΣΕΑ που λειτουργεί, αυτόν του Πλατάνου μεταξύ Βέροιας – Θεσσαλονίκης, καθώς το υπόλοιπο πρόγραμμα ανάπτυξης 12 συνολικά ΣΕΑ έχει εγκαταλειφθεί. Ο υπεύθυνος λειτουργίας της Εγνατία Οδός Α.Ε. Μιλτιάδης Μπούγαρης, δήλωσε στον «Π» ότι «οι τέσσερις Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων που είχαν δημοπρατηθεί και δοθεί σε αναδόχους ‘πάγωσαν’ επειδή το ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλει να προχωρήσουν, για το λόγο ότι η Εγνατία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προς παραχώρηση έργων. Ανάλογες αντιρρήσεις έχει το ΤΑΙΠΕΔ και για την εγκατάσταση διοδίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός λόγος που δεν προχωρούν οι ΣΕΑ και κάθε άλλος σχεδιασμός επί της Εγνατίας οδού, είναι βασικά το μνημόνιο, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι όπως:

-Επειδή το ΤΑΙΠΕΔ έχει ψηλά στην ατζέντα την παραχώρηση της Εγνατίας, επιδιώκει να αξιολογήσει την περιουσία της και να διαπραγματευτεί το τίμημα, οπότε δεν επιθυμεί νέες επενδύσεις που θα αλλάζουν την αξία του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

-Οι ιδιώτες με το υπέρμετρο ενδιαφέρον που είχαν προ κρίσης για τα ΣΕΑ, τα οποία θεωρούσαν «φιλέτο», τώρα δεν ενδιαφέρονται – γι’ αυτό ναυάγησε και ο διαγωνισμός των τεσσάρων – επειδή η κίνηση στην Εγνατία μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2010, οπότε τα κέρδη μειώνονται δραματικά και ίσως καθιστούν προβληματική έως και επιζήμια τη λειτουργία των σταθμών εξυπηρέτησης. Αυτό δείχνει και η λειτουργία του μοναδικού ΣΕΑ Πλατάνου.

-Για τα υπόλοιπα επτά ΣΕΑ (στο σύνολο των 12) που είχαν χωροθετηθεί κατά μήκος της Εγνατίας δεν υπάρχει κανείς προγραμματισμός, «δεν κινείται τίποτα» στη  κυριολεξία και φυσικά δεν πρόκειται να γίνουν στο ορατό μέλλον.

Το ίδιο ισχύει και για τα διόδια, τόσο για τα ηλεκτρονικά όσο και για τα συμβατικά, στην κατασκευή των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά άναψε «κόκκινο» στην  «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Η τελευταία προσανανατολίζεται να εγκαταστήσει πιλοτικά ένα σημείο ηλεκτρονικών διοδίων στην Παμβώτιδα, που θα χρεώνουν στους χρήστες αναλογικά με βάση τη διανυθείσα απόσταση. Η πιλοτική λειτουργία θα μπορούσε να φέρει στη συνέχεια παντού στην Εγνατία οδό τα «ηλεκτρονικά – αναλογικά» διόδια, αλλά και εδώ υπάρχουν αντιρρήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ηλεκτρονικά διόδια πρέπει να μπουν τουλάχιστον 70, όσοι δηλαδή είναι και οι κόμβοι στον βασικό άξονα της Εγνατίας οδού. Σήμερα έχουν μπει ηλεκτρονικά διόδια μόνο στον κάθετο άξονα του Προμαχώνα, αλλά χωρίς να έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Η μη ανάπτυξη των προβλεπόμενων 12 Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, ουσιαστικά απαξιώνει το μεγαλεπήβολο έργο της Εγνατίας οδού και κάνει το ταξίδι για οδηγούς και επιβάτες πολύ δύσκολο. Γιατί δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Έβρο μέχρι την Ηγουμενίτσα, χωρίς πρόσβαση σε βενζινάδικο, όπου θα μπορέσει να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, να πιει λίγο κρύο νερό ή να πάει στη τουαλέτα.

Το περίεργο είναι ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε. υποχρεούται από το νόμο μέχρι το 2017 να έχει αναπτύξει ΣΕΑ και ηλεκτρονικά διόδια σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Για την ώρα περιορίστηκε να βγάλει έναν χάρτη με σημεία ανεφοδιασμού καυσίμων εκτός Εγνατίας οδού, κοντά σε εξόδους, προκειμένου να ενημερώνονται οι οδηγοί για το που μπορούν να βρουν βενζινάδικο, αλλά φυσικά θα πρέπει να βγαίνουν από την Εγνατία.

πηγή: e-ptolemeos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια