Νέα πλήγματα κάθε μήνα σε συντάξεις -εισφορές από το νόμο Κατρούγκαλου


Μήνας δεν θα κλείνει εφεξής χωρίς να επιβάλλεται ή έστω να εφαρμόζεται ένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τις τροπολογίες, τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους τις οποίες εξέδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου.

Το "μπαράζ" αυτών των μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων  και ευρύτερα των ασφαλισμένων ξεκινά από τον ερχόμενο Ιούλιο και θα έχει κλείσει έναν πρώτο κύκλο περίπου το Μάρτιο του 2017, όταν δηλαδή θα έχει κλείσει ταμειακά το οικονομικό έτος 2016 όσον αφορά τον 1ο κρατικό προϋπολογισμό που συνέστησε η παρούσα κυβέρνηση και θα έλθει η ώρα του "λογαριασμού" για την ίδια. Το βάρος του μέτρων του νέου Ασφαλιστικού πάνω σ΄ αυτόν τον προϋπολογισμό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

-Τον ερχόμενο Ιούλιο σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ για 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 664 ευρώ/μήνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 11.000 ευρώ. Ανοιχτός παραμένει ο χρόνος της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ που έλαβαν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι για το μήνα Ιούνιο (σ.σ. η μείωση έχει αναδρομική ισχύ από 1.6.2016).
Παράλληλα αναμένεται η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% (0,5% για τον εργοδότη και 0,5% για τον μισθωτό).

-Τον ερχόμενο  Αύγουστο (ή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο) αναμένεται η μείωση περίπου 260.000 επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ/μήνα (σ.σ. που το άθροισμα τους με τις αντίστοιχες κύριες ξεπερνά τα 300 ευρώ/μήνα). Το ποσό που δόθηκε σε αυτή την κατηγορία των επικουρικών συντάξεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (μιας και η μείωση έχει αναδρομική ισχύει από 1.6.2016) -πέραν του "πλαφόν" που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου – θα παρακρατηθεί από τις καταβολές των επικουρικών συντάξεων μέχρι το Δεκέμβριο του.

-Το Σεπτέμβριο του 2016 ξεκινά η αναδρομική παρακράτηση του υπερβάλλοντος ποσού που δόθηκε στους 290.000 συνταξιούχους του Δημοσίου κατά τις καταβολές των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου που δόθηκαν  την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 (μιας και η μείωση 32,5% στα μερίσματα ξεκινά αναδρομικά από 1.1.2016). Το "υπερβάλλον ποσό" το οποίο πρέπει να επιστραφεί από  290.000 συνταξιούχους του Δημοσίου  προκύπτει μεταξύ του σημερινού επιπέδου των μερισμάτων και εκείνου που θα προκύψει μετά από τη μεσοσταθμική μείωση τους κατά 32,5%.
Τον ίδιο μήνα προβλέπεται ότι θα αρχίσει η καταβολή των μειωμένων κατά 15-20% εφάπαξ τα οποία αναμένουν από 1.9.2013  περίπου 62.000 συνταξιούχοι.

Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας θα πρέπει να περάσει σειρά μέτρων που θα καταργούν ειδικά καθεστώτα που ισχύουν για τους επαγγελματίες σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση, αλλά και την υγειονομική περίθαλψη.
-Τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2016 θα "τρέξουν" διαδοχικές παρακρατήσεις στις καταβαλλόμενες  επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 170 ευρώ, αλλά και στα καταβαλλόμενα μερίσματα, ενώ παράλληλα θα είναι μειωμένες αυτές οι παροχές (μεσοσταθμικά κατά 20% και κατά 32,5% αντίστοιχα).

-Το Δεκέμβριο του 2016 θα έχει επαναϋπολογιστεί "λογιστικά" το 10% των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων (200.000 περίπου) με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Κάθε επανϋπολογισθείσα κύρια σύνταξη θα είναι διασπασμένη  σε τρία κομμάτια : Την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη και την "προσωπική διαφορά" (διαφορά μεταξύ σημερινού επιπέδου της σύνταξης και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό της με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης).

-Τον Ιανουάριο του 2017 θα χάσουν άλλοι 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΚΑΣ με βάση τον επανέλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα γίνει το Δεκέμβριο του 2016.
Παράλληλα θα επιβληθεί η εισφορά 20%+6,9% στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών για την κύρια ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη.
Τον Φεβρουάριο του 2017 (τέλος του μηνός) θα πρέπει να εισπραχθούν οι νέες εισφορές (20% συν 6,9%) του α' διμήνου του 2017 από τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος θα έχει συσταθεί από την 1.1.2017.

-Το Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επαναϋπολογισμός του 40% των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Πηγή: http://www.capital.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια