Προσφυγές κατά ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες, εισέρχονται ο ΕΝΦΙΑ και οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν ήδη προσφύγει περισσότεροι από 1.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητώντας να καταρρεύσει ως αντίθετη στο Σύνταγμα και σε διεθνείς κανόνες δικαίου η νεότερη (αλλά και η παλαιότερη) νομοθεσία. 
Μάλιστα υποστηρίζεται ότι οι υπέρογκες τιμές ισοδυναμούν πολλές φορές με δήμευση περιουσίας, καθώς το φορολογικό σύστημα αδιαφορεί για το αν υπάρχει και η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα.

Στον κύκλο των νέων προσφυγών, που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες προς το ΣτΕ και άλλα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, εντάσσονται επίσης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που στρέφονται κατά του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια διαπράττει ενσυνείδητα αδικοπραξία σε βάρος τους, φορολογώντας τους παράνομα με τις πολύ ανώτερες αντικειμενικές αξίες, αντί των πολύ χαμηλότερων εμπορικών. Μάλιστα, παρά τη συνεχιζόμενη δικηγορική αποχή, συζητήθηκαν στο ΣτΕ κάποιες αντιπροσωπευτικές υποθέσεις, σε σχετικές «πιλοτικές δίκες» και σε μείζονα σύνθεση του δικαστηρίου.

Στις «πιλοτικές δίκες» που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες στο ΣτΕ, ιδιοκτήτες ζητούν να κριθεί ότι οι μειώσεις έως 20% είναι αντισυνταγματικές, αφού οι επίσημες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για πτώση των αντικειμενικών αξιών περισσότερο από 45% το διάστημα της τελευταίας 7ετίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια