Ένα στα τρία εκκαθαριστικά είναι χρεωστικό – Ποιοι καλούνται να πληρώσουν

Ένας στους τρεις φορολογούμενος θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει την εφορία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της υπηρεσίας taxisnet, μέχρι και τις 13 Ιουνίου είχαν υποβληθεί συνολικά 3,36 εκατομμύρια φορολoγικές δηλώσεις. Από αυτές ποσοστό:

— 33% ή περίπου 1,1 εκατ. δηλώσεις οδήγησαν σε χρεωστικά εκκαθαριστικά. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 1.073 ευρώ.

— 18% ή περίπου 600 χιλιάδες δηλώσεις οδήγησαν σε πιστωτικά εκκαθαριστικά και ο μέσος επιστρεφόμενος φόρος ανέρχεται σε 265 ευρώ.

— 49% ή περίπου 1,65 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Το λογαριασμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ που επιβαρύνονται κυρίως λόγω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.

Ο φόρος που προκύπτει με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου ενώ δεν υπάρχει πλέον έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Την ίδια στιγμή πολύ μικρά είναι τα επιστρεφόμενα ποσά εξαιτίας του περιορισμού και της κατάργησης των εκπτώσεων φόρου (δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας, ασφαλίστρων, ενοικίου παιδιών που σπουδάζουν κ.α).

Η υποβολή δηλώσεων λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 και συνολικά αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια