Το κρυφό «ψαλίδι» στις νέες συντάξεις

Η τελική διάταξη για τον υπολογισμό των συντάξεων που θα χορηγούνται με το νέο σύστημα κρύβει έναν άγνωστο «κόφτη», που ψαλιδίζει τις αποδοχές των μελλοντικών συνταξιούχων κατά τουλάχιστον 10%.

Ο «κόφτης» είναι ο δείκτης μισθών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Βάσει του νέου νόμου, ο δείκτης αυτός εφαρμόζεται στις αποδοχές όλων των ετών από το 2002 έως σήμερα, προκειμένου να προκύψει ο «συντάξιμος μισθός».

Όμως, λόγω της κατάρρευσης των μισθών ειδικά από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου δείκτη, οι συντάξιμες αποδοχές αντί να αυξάνονται, μειώνονται.

Έτσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, ακόμη και ο εργαζόμενος που θα αποχωρήσει στη σύνταξη χωρίς να έχει υποστεί μείωση αποδοχών στο διάστημα μετά το 2010 – υπάρχουν και τέτοιοι – ο συντάξιμος μισθός του (βάσει του οποίου θα προκύψει η σύνταξη) θα είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο των αποδοχών.

Στην περίπτωση, δε, που έχει συμβεί το… αναμενόμενο, δηλαδή οι ετήσιες αποδοχές να ακολουθούν φθίνουσα πορεία μετά το 2010, τόσο το χειρότερο για τον υποψήφιο συνταξιούχο, καθώς ο δείκτης μισθών προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια