Θα εξαφανιστούν τα φθηνά φάρμακα λένε οι βιομηχανίες

Για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην αγορά φαρμάκου, με άμεσες αποσύρσεις φθηνών σκευασμάτων, η παραγωγή και η κυκλοφορία των οποίων καθίσταται απαγορευτική, προειδοποιούν ανοικτά οι φαρμακοβιομηχανίες, στρέφοντας τα βέλη τους κατά του υπουργείου Υγείας εξαιτίας των νέων μειώσεων που έφερε το πρόσφατο δελτίο τιμών.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, τελικά το "ψαλίδι” στις τιμές πολλών ούτως ή άλλως φθηνών σκευασμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, όπως είχε ανακοινώσει άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η μέση μείωση στα παλιά φάρμακα με χαμηλή τιμή υπολογίζεται σε 15-17%, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της διάθεσής τους στην εγχώρια αγορά.
Όπως αναφέρουν παράλληλα παράγοντες του χώρου, για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από 30 έως 150 ευρώ η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%.

Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση αναφορικά με τη διαδικασία τιμολόγησης, όπου οριζόταν στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλεπόταν ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου. Και αυτό προκειμένου  να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά.

Οι αντιδράσεις από τις βιομηχανίες του φαρμάκου είναι κάτι παραπάνω από έντονες, δεδομένου πως από το 2012, οπότε και ξεκίνησε να μειώνεται ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αριθμούνται- μαζί με την παρούσα- οκτώ αλλεπάλληλες μειώσεις. Η τελευταία χαρακτηρίζεται ως η πλέον εξοντωτική, που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα τόσο στην κυκλοφορία των παλιών γενοσήμων, όσο και στην παραγωγή και κυκλοφορία νέων.

Πηγή: http://www.capital.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια