Επιχείρηση-παρωδία για τις νέες αντικειμενικές

Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς όχι μόνο δεν επαρκεί ο χρόνος για την αξιόπιστη ολοκλήρωση του έργου, αλλά σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν εισηγήσεις από τους εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει τον καθορισμό νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμητών, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβάλει αιτήσεις περίπου 100 πιστοποιημένοι εκτιμητές, τη στιγμή που για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών υπολογίζουν από το υπουργείο Οικονομικών ότι απαιτούνται τουλάχιστον 400-500 για την υλοποίηση του έργου. Δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές να υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις, όπως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, εξέλιξη που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε ορισμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, σε Φλώρινα, Σέρρες, Κοζάνη, δεν αναμένονται ενδεχομένως εισηγήσεις, καθώς δεν θα υπάρχουν εκτιμητές που θα υποβάλουν σχετική αίτηση. Άγνωστο είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, για διαδικασία-παρωδία κάνουν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου των εκτιμητών ακινήτων, αναφορικά με τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης, βάσει των οποίων θα προκύψουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν για το 2018 (αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου) και επί των οποίων θα καθοριστεί και η φορολογία των ακινήτων και δη του ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμητές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχει συσταθεί ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης και συντονισμού του έργου καθορισμού των αξιών, ο οποίος παράλληλα θα διασφάλιζε και την ποιότητα των εισηγήσεων. Τονίζουν, δε, ότι η όλη διαδικασία βρίθει προχειρότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου.

Αυτό που δεν αρνείται κανείς είναι ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επιβαρύνουν περισσότερο τις «λαϊκές» περιοχές, όπως Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα και Νέα Λιόσια, με τις τιμές να αυξάνονται ακόμα και 50%, ενώ, αντιθέτως, θα ελαφρυνθούν οι περιοχές των βορείων προαστίων κατά 30%-40%.

περισσότερα εδώ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια