Το περιουσιολόγιο είναι η «ταμπακέρα» της διαμάχης κυβέρνησης και δικαιοσύνης

Γιατί όλη αυτή η φασαρία με τη δικαιοσύνη; Προς τι οι κόντρες κυβέρνησης και δικαστών; Για το «πόθεν έσχες» των δικαστών; Και βέβαια όχι. Για το περιουσιολόγιο σφάζονται τα παιδιά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ολομέλειά του κατέληξε στην απόφαση (2649/2017), που καταδικάζει ως αντισυνταγματικό το περιουσιολόγιο: «Η δημιουργία Περιουσιολογίου αντίκειται στις διατάξεις [του Συντάγματος] για την προστασία του ιδιωτικού βίου.»


Το ΣτΕ κατέληξε ότι η δήλωση περιουσιακών στοιχείων – όπως π.χ. μετρητά (πλην καταθέσεων), των οποίων το ποσό υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, καθώς και άλλα κινητά αντικείμενα φυλασσόμενα είτε σε θυρίδες τραπεζών ή, κατά κανόνα, στην κατοικία των υπόχρεων, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. ανά κινητό – «αντίκεινται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος και υπερβαίνουν τα όρια που επιβάλλει η καθιερούμενη στο Σύνταγμα (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ`) αρχή της αναλογικότητας, διότι προσβάλλουν κατά τρόπο υπέρμετρο και απρόσφορο το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των υπόχρεων και των οικογενειών τους.» (βλέπε παρ. 23 & 27 της απόφασης του ΣτΕ).

Τι σημαίνει αυτό; Κάτι πολύ απλό. Με την απόφαση αυτή της ολομέλειας του ΣτΕ, κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί νόμιμα να αρνηθεί να κάνει δήλωση περιουσιολογίου. Δηλαδή να αρνηθεί να καταθέσει στοιχεία κινητών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσει στο σπίτι του, ή σε θυρίδες τραπεζών.

Καταλαβαίνετε τι έκανε το ΣτΕ; Τίναξε στον αέρα μια από τις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Να θυμίσουμε ότι το περιουσιολόγιο προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο του Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε να το υλοποιήσει.

περισσότερα εδώ: epamhellas.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια