Ρουμάνος πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για διαφθορά

Ένας πρώην υπουργός Οικονομικών που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και είναι σήμερα σύμβουλος της πρωθυπουργού της Ρουμανίας, ο Ντάριους Βάλκοβ, καταδικάσθηκε σήμερα πρωτοδίκως σε κάθειρξη οκτώ ετών επειδή δωροδοκήθηκε με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο Βάλκοβ, 40 ετών, κρίθηκε ένοχος για αθέμιτη επιρροή και ξέπλυμα χρημάτων επειδή βοήθησε μια ρουμανική εταιρεία να πάρει δημόσια συμβόλαια, με αντίτιμο μέχρι και το 20% της αξίας των συμβολαίων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έλαβε συνολικά το ισόποσο 1,4 εκατομμυρίου ευρώ. Τα γεγονότα ανάγονται στην περίοδο 2009-2013, όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Σλάτινα (νότια Ρουμανία).

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Βάλκοβ, ο οποίος δήλωσε αθώος στη διάρκεια της δίκης, υπέβαλε έφεση. Με την έφεση αναστέλλεται η εφαρμογή της ποινής.

Στη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του και στις κατοικίες συγγενών του πρώην υπουργού, οι εισαγγελείς ανακάλυψαν τρεις ράβδους χρυσού συνολικής αξίας σχεδόν 100.000 ευρώ και 172 έργα τέχνης η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 530.000 ευρώ, ανακοίνωσε η εισαγγελία κατά της διαφθοράς (DNA).

Ο Βάλκοβ, ο οποίος είχε διορισθεί υπουργός Οικονομικών στα τέλη του 2014, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μερικούς μήνες αργότερα επειδή απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες. Τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ενώ δικάζεται και για μια δεύτερη υπόθεση διαφθοράς.

Παρά τις δικαστικές του περιπέτειες, διορίσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου σύμβουλος της νέας πρωθυπουργού Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της.

Οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι επέστρεψαν στην εξουσία τον Δεκέμβριο 2016, κατηγορούνται ότι θέλουν να περιορίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να περιορίσουν τις εξουσίες της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς (DNA), η οποία είναι πολύ δραστήρια στις διώξεις αιρετών αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για διαφθορά.

Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια