Ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία τεσσάρων ετών

Τετραετή περίοδο εποπτείας, κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, βλέπουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Παρά τη ρητορική περί καθαρής εξόδου, η εποπτεία θα είναι ενισχυμένη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Μια περίοδος εποπτείας από τους θεσμούς διάρκειας πιθανότατα τεσσάρων ετών, κατά την οποία η χώρα θα κληθεί να ολοκληρώσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί, περιμένουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσει το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί καθαρής εξόδου, στις οποίες επιμένουν κάποιοι, για λόγους –προφανώς– πολιτικών εντυπώσεων, η εποπτεία εκτιμάται ότι θα είναι ενισχυμένη σε σύγκριση με αυτήν της Πορτογαλίας, χωρίς να συνιστά φυσικά νέο μνημόνιο.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι, εφόσον το ΔΝΤ επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, θα συμμετέχει και αυτό στην επιτήρηση.

Επίσης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι έλεγχοι θα βαίνουν μειούμενοι σταδιακά, καθώς θα επιβεβαιώνεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως και η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2022, που υπολογίζεται ότι θα λήξει η «ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία», είναι η χρονιά που λήγει και η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Τα μηνύματα για την ενισχυμένη εποπτεία έρχονται στην κυβέρνηση από πολλές πλευρές, καθώς πυκνώνουν, αλλά και επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Οι πληροφορίες χθες από πηγές των θεσμών ανέφεραν ότι, στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα για την έναρξη της 4ης αξιολόγησης το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

περισσότερα εδώ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια