Επιβλαβής η κακή φυσική κατάσταση

Οι ενήλικες με κακή φυσική κατάσταση είναι πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερες τιμές ορισμένων δεικτών φλεγμονής.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η συσσώρευση λίπους σε αυτό το σημείο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας φλεγμονής και μεταβολικών νοσημάτων.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 10.976 ενήλικες, οι οποίοι πραγματοποίησαν τεστ αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης.

Επιπλέον, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, ενώ μετρήθηκαν το ύψος, το σωματικό βάρος και η περιφέρεια μέσης.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται με μικρότερες τιμές περιφέρειας μέσης και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς, εν τούτοις φαίνεται πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και τη σχετιζόμενη με αυτή φλεγμονή, βελτιώνοντας έτσι τη μεταβολική υγεία.

Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια