Τα χημικά προϊόντα από πετρέλαιο έχουν την ίδια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τις εκπομπές οχημάτων


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), οι εκπομπές των χημικών προϊόντων από πετρέλαιο, όπως αρώματα, καθαριστικά, φυτοφάρμακα και μπογιές, συμβάλλουν εξίσου στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τις εκπομπές των οχημάτων.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν την ίδια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών, παρ’ όλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα από ό,τι χημικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Μάλιστα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν 15 φορές περισσότερα καύσιμα, κατά βάρος, από ό,τι χημικά προϊόντα από πετρέλαιο.

Ένας λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι ότι τα χημικά προϊόντα παράγουν μικροσκοπικά σωματίδια, ικανά να βλάψουν τους πνεύμονες του ανθρώπου, με ρυθμό διπλάσιο από τον τομέα των μεταφορών. Η φύση αυτών των ρύπων και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα προϊόντα και τα καύσιμα καθιστά τον αντίκτυπό τους διαφορετικό. Για παράδειγμα, η βενζίνη συνήθως αποθηκεύεται σε αεροστεγή δοχεία και καίγεται για να απελευθερώσει ενέργεια. Τα χημικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξατμίζονται, οπότε αντί να τα αποθηκεύουμε, τα εφαρμόζουμε στο δέρμα και τα σπίτια μας, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στον αέρα.

Η μελέτη υπολόγισε επίσης ότι η συμβολή των εκπομπών οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά κανόνα υπερεκτιμάται, λόγω των πιο αυστηρών κανονισμών των τελευταίων ετών, ενώ οι εκπομπές από χημικά προϊόντα υποτιμώνται κατά περίπου δύο ή τρεις φορές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια