Μόλις το 20% εξετάζει να αποκτήσει ακίνητο την επόμενη διετία έναντι 53,5% το 2009


Σε βάρος και οικονομικό «άγος» εξελίσσεται η κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που έχει αρχίσει να διαφοροποιεί και την προσέγγιση των Ελλήνων απέναντι στο όνειρο της απόκτησης ακινήτου.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) η ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 1.744 ατόμων κατά το διάστημα 19-23 Ιανουαρίου 2018, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κατοικία έναντι 42,1% όσων υποστηρίζουν ότι είναι συμφερότερη η κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, μόλις τρεις στους δέκα είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους πουλώντας την, δείγμα της αντίστασης των ελληνικών νοικοκυριών στη στροφή προς το ενοίκιο.

Από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research προκύπτει ότι το 76,8% των ιδιοκτητών αξιολογεί ως άδικη τη φορολογία ακινήτων, ενώ το 75% θεωρεί ότι είναι λάθος το γεγονός ότι ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, και γενικότερα όσα δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα, δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου, όπως συνέβαινε έως το 2015.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ακίνητο, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,2%) αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν να το πουλήσουν σε τιμή ίση ή χαμηλότερη της αντικειμενικής του αξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% των ερωτηθέντων σκοπεύει να πωλήσει κάποιο ακίνητο την προσεχή διετία, έναντι 30,2% στην αντίστοιχη έρευνα του 2014 και 27,6% το 2012. Ανατρέχοντας ακόμα πιο πίσω, όμως, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς το 2006, όταν η ιδιοκατοίκηση βρέθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, μόλις το 12,3% σκεφτόταν να πωλήσει το ακίνητό του, ενώ και το 33,7% του 2007 αποδίδεται περισσότερο στην κρατούσα τάση εκείνη την περίοδο στην αγορά κατοικίας, καθώς πολλοί προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές, πωλώντας το παλιό τους ακίνητο και αγοράζοντας ένα καινούργιο σε καλύτερη περιοχή.

Παράλληλα, σήμερα όχι μόνο καταγράφεται δυνητική απώλεια περιουσίας λόγω υψηλής φορολογίας, αλλά και αδυναμία εισόδου στην αγορά κατοικίας, είτε από νέα είτε από υφιστάμενα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της αδυναμίας αποταμίευσης και της έλλειψης πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ετσι, μόλις το 20,3% σκέφτεται να προχωρήσει σε απόκτηση κατοικίας την επόμενη διετία, έναντι ποσοστού 53,5% το 2009.

Δεν επενδύουν

Ισως όμως το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα για την αλλαγή της κουλτούρας των νοικοκυριών στην Ελλάδα να προκύπτει από τις απαντήσεις στο ερώτημα «υποθέστε ότι διαθέτετε ένα ποσό 300.000 ευρώ. Θα το επενδύατε σε αγορά ακινήτου;». Μόλις το 40,3% απαντά πλέον καταφατικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έναντι 63,3% το 2007 και 61% το 2009.

Εν τω μεταξύ, πλέον καθίσταται δυσκολότερη οικονομικά και η λύση της ενοικίασης, καθώς σε πολλές περιοχές τα ενοίκια ακολουθούν πλέον ανοδική τάση, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης όχι μόνο από Ελληνες, αλλά και από ξένους, οι οποίοι προτιμούν τη βραχυχρόνια μίσθωση αντί της διαμονής σε κάποιο ξενοδοχείο.

Τον τελευταίο χρόνο, η μέση άνοδος των ζητούμενων τιμών ενοικίασης υπολογίζεται σε 5%, ενώ σε ορισμένες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας οι Ελληνες ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές δεν μπορούν να βρουν ακίνητα, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα διαθέτουν αποκλειστικά μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια