Εγκεφαλικός «καταναγκασμός» η ανάγκη κατανάλωσης «σκληρών» αλκοολούχων ποτών

Τα άτομα που καταναλώνουν «δυνατά» αλκοολούχα ποτά τα αναζητούν παρόλο που γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό στην υγεία τους. Αντίθετα, τα άτομα που πίνουν «ελαφριά» ποτά δεν νιώθουν έντονα αυτή την ανάγκη. Αυτό επεσήμανε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό «Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging» η οποία αναφέρει ότι αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με τη μοναδική ενεργοποίηση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου στους βαριούς πότες. Τα κυκλώματα αυτά χαρακτηρίζονται ως «κύκλωμα καταναγκασμού » από τους επιστήμονες και μπορούν να δημιουργήσουν στον εγκέφαλο την ανάγκη αναζήτησης και κατανάλωσης αλκοόλ στα άτομα που χαρακτηρίζονται «σκληροί πότες». Δηλαδή στα άτομα που καταναλώνουν ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Erica Grodin, PhD, και οι συνάδελφοί της σχεδίασαν ένα πρόγραμμα έτσι ώστε, να αξιολογήσουν την καταναγκαστική συμπεριφορά όσων καταναλώνουν αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη, «σκληρά» ποτά και των ατόμων που καταναλώνουν «ελαφριά» ποτά.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για την κατάχρηση αλκοόλ και τον αλκοολισμό, Bethesda, Maryland, Brown University, Providence, Rhode Island και το Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και δημοσιεύθηκε στο https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/study-identifies-compulsivity-circuit-in-heavy-alcohol-drinkers

Τα ευρήματα της, παρέχουν στοιχεία για το "κύκλωμα καταναγκασμού" όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές αναζήτησης αλκοόλ ακόμα και κόντρα στις αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.

Η καταναγκαστική συμπεριφορά σε ένα άτομο συνεχίζεται ακόμα και παρά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει, ενώ, η συμπεριφορά συνήθειας, οδηγεί αυτόματα το άτομο ακόμα και χωρίς να το ανταμείβει με κάτι.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα αυτό οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να υποστούν ακόμα και ένα οδυνηρό ηλεκτρικό σοκ προκειμένου να κερδίσουν πόντους για να καταναλώσουν αλκοόλ ή φαγητό.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα άτομα που έπιναν ποτά με υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ ήταν αυτά που προσπάθησαν περισσότερο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να κερδίσουν πόντους για αλκοόλ, παρά τον κίνδυνο ενός ηλεκτροσόκ, ενώ όσοι συνήθιζαν να καταναλώνουν ελαφριά ποτά δεν μπήκαν σε αυτό τον κίνδυνο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες ήταν πρόθυμες να αναζητήσουν το αλκοόλ και το φαγητό, όταν δεν υπήρχε κίνδυνος να υποστούν ηλεκτροσόκ.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την πολύπλοκη διεργασία που γίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο των ατόμων που επιλέγουν να πίνουν «βαριά» ποτά όπως αναφέρει ο εκδότης του επιστημονικού εντύπου «Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging», καθηγητής Φυσιατρικής και Φυσιολογίας, Cameron Carter, MD.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το κύκλωμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σύγκρουση, τον κίνδυνο και την αποστροφή συνδέεται με εκείνο που επεξεργάζεται την ικανοποιητική εμπειρία, και αυτό σχετίζεται με την αυξημένη συμπεριφορά για μια επικίνδυνη επιλογή, όταν το αλκοόλ είναι αποτελεί μια πιθανή ανταμοιβή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια