«Οι γυναίκες ζουν με καλή υγεία δυόμιση χρόνια περισσότερο από τους άνδρες»


Το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία, δηλαδή ο αριθμός των ετών που ελπίζει να ζήσει κάποιος χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας που να τον περιορίζει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αυξήθηκε το 2017 στα 64,9 έτη για τις γυναίκες, ενώ μειώθηκε ελαφρά στα 62,6 για τους άνδρες, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Drees.

Ο δείκτης αυτός για το «προσδόκιμο ζωής χωρίς ανικανότητα» μεταξύ του 2016 και του 2017 αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,8/έτος για τις γυναίκες, περνώντας από τα 64,1 χρόνια στα 64,9, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική αυτή υπηρεσία των κοινωνικών υπουργείων.

Η εξέλιξη αυτή εξηγείται από «τη μείωση της εμφάνισης λειτουργικών περιορισμών, ιδιαίτερα μεταξύ των εβδομηντάχρονων», σύμφωνα με τη Drees, η οποία στηρίζει τη μελέτη της σε ερώτημα που τίθεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας: «Περιορίζεστε εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας στις δραστηριότητες που κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά;».

Το 2017, ο δείκτης αυτός έπεσε κατά 0,1% για τους άνδρες στα 62,6 έτη.

Σε 10 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία δεν εξελίχθηκε σημαντικά για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες καταγράφει ανοδική τάση από το 2012, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι το ποσοστό των ετών ζωής χωρίς ανικανότητα ανέρχεται γύρω στο 79% για τους άνδρες και στο 76% για τις γυναίκες, με τις τελευταίες να παρουσιάζουν περισσότερους λειτουργικούς περιορισμούς, ελαφράς ή βαρειάς μορφής, στις καθημερινές δραστηριότητες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής χωρίς κάποια ανικανότητα που να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ανερχόταν το 2016 στα 63,5 έτη για έναν άνδρα και στα 64,2 για μια γυναίκα, διευκρίνισε η Drees.

Επισημαίνεται ότι το 2017 το προσδόκιμο ζωής στη Γαλλία ανερχόταν στα 85,3 χρόνια για τις γυναίκες και στα 79,5 για τους άνδρες.

Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια