«Βόμβα» Μητρόπουλου: Η τροπολογία για τα αναδρομικά, βάζει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις συνταξιούχων


Για τροπολογία -εμπαιγμό κάνει λόγο ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος σχολιάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστές, πανεπιστημιακούς και γιατρούς ΕΣΥ.

Ο κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε «Δούρρειο Ίππο» και «πλυντήριο» του νόμου Κατρούγκαλου την τροπολογία για τα αναδρομικά.

«Η κυβέρνηση δίνει ένα τμήμα αναδρομικών στους ένστολους αποφλοιωμένα από τα δώρα, ενώ αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα. Είναι μια τροπολογία-εμπαιγμός. Είναι ντροπή και όνειδος για την αναιμική μας δημοκρατία και πρέπει αμέσως να αποσυρθεί» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Xfm 9,43) και κάλεσε τα κόμματα να την καταψηφίσουν.

Οπως εξήγησε, η κυβέρνηση «βρίσκει ως πρόσχημα την ικανοποίηση τμήματος των αναδρομικών για να βάλει ταφόπλακα στα δώρα όλων των συνταξιούχων» και προειδοποίησε: «Αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία θα μπει τέλος σε όλα τα αναδρομικά δώρα συνταξιούχων και μισθωτών».

Οπως εξήγησε η τροπολογία-«δούρειος ίππος», εκτός από την επιστροφή τμήματος μόνο των αναδρομικών μετά από επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που έχουν καταδικάσει αμετακλήτως όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των μισθωτών και συνταξιούχων της πατρίδας μας αφού :

α. παρεμβαίνει βάναυσα στη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ακυρώνοντας αμετάκλητες αποφάσεις της για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα τρία επιδόματα-Δώρα,

β. έρχεται προς ψήφιση λίγες μέρες πριν εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών κατά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που συζητήθηκαν στις 4-10-2017,

γ. επαναφέρει προς επαναψήφιση τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 και τον ν. 4472/2017, με τον οποίο ψηφίστηκαν δραστικές περικοπές για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οπως εξήγησε, πέρα από τη ρύθμιση για επιστροφή των αναδρομικών σε υλοποίηση αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων, επιχειρείται από την κυβέρνηση:

Η επιστροφή τμήματος μόνον των αναδρομικών στους ενστόλους και τους υπαγομένους στα ειδικά μισθολόγια, εξαιρώντας τα τρία Δώρα-επιδόματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί να τα δίνει εφ’ όρου ζωής στους συνταξιούχους και καθ’όλο τον εργασιακό βίο στους μισθωτούς,
Η ακύρωση αμετακλήτων αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιχειρώντας βάναυση θεσμική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαστικής,
Η επαναφορά προς επαναψήφιση του ν. 4387/2016, οι περισσότερες διατάξεις του οποίου έχουν προσβληθεί στα Ανώτατα Δικαστήρια και αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων τις επόμενες ημέρες.
Η επαναφορά προς επαναψήφιση του ν. 4472/2017 που προνομοθέτησε μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το άρθρο 155 του οποίου έχουν προσβάλλει οι ένστολοι, όλοι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώπιον των Δικαστηρίων και επίκειται η έκδοση αποφάσεων,
Τέλος, η προσπάθεια ολικής «επανα-νομιμοποίησης» από το Κοινοβούλιο να αναγορευθεί ο ν. 4387/2016 σε νόμο-«πλυντήριο» για το «ξέπλυμα» όλων των προηγούμενων μνημονιακών περικοπών και την κατάργηση πολυετών δικαιωμάτων μισθωτών και συνταξιούχων.
Ο κ. Μητρόπουλος απαντώντας στο ερώτημα για το πού θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση χρήματα για την επιστροφή δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους εάν δικαιωθούν δικαστικά απάντησε: «Μπορεί σε βάθος χρόνου να γίνει ένας συμψηφισμός, αφού οι μεν συνταξιούχοι έχουν υποχρεώσεις και οφειλές προς την κυβέρνηση και εκείνη οφειλές στους συνταξιούχους».

Οι δανειστές θέλουν να μπει στο Υπερταμείο η περιουσία της Εκκλησίας

Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας (τους 8.000 κληρικούς δηλαδή) άσκησε δριμύτατη κριτική στην συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας.

«Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να παίξει παιχνίδια σε βάρος του κατώτατου κλήρου. Σε κανένα σημείο του πλανήτη δεν έχουν καταργηθεί 10.000 θέσεις εργασίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι στον αέρα η συμφωνία καθώς υπάρχουν ανοικτά θέματα. Ποιος θα είναι ο εργοδότης των κληρικών; Ο Μητροπολίτης; Πού θα απευθύνονται; Ποιος θα τους επιβάλλει ποινές, ποιος θα τους πληρώνει;».

Εκανε λόγο για «παιδιαρίσματα που έχει φτιάξει η μνημονιακή πολιτική» και χαρακτήρισε ως «ανακοινωθέν προχειρότητας» τα όσα συμφώνησαν Τσίπρας-Ιερώνυμος.

Ο κ. Μητρόπουλος προειδοποίησε ότι αυτή την εβδομάδα θα πάρει αποφάσεις ο κλήρος, και πως «θα αντιδράσουμε σθεναρά στο να καταργηθεί ο κλάδος».

Τέλος, ο γνωστός εργατολόγος αποκάλυψε ότι «είναι παλιά απαίτηση των δανειστών να μπει η εκκλησιαστική περιουσία στο υπερταμείο. Απώτερος στόχος είναι να απαλλοτριωθεί και να πάει στο υπερταμείο».

Πηγή: iefimerida.gr, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια