Σε ποιους παραχωρείται γη έναντι 5 ευρώ ανα στρέμμα το χρόνο


Περί τα 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που ανήκει στο δημόσιο, θα παραχωρηθούν έναντι ετήσιου συμβολικού τμήματος 5 ευρώ ανά στρέμμα σε ανέργους κατ’ επάγγελμα αγρότες ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών.

Οι δημόσιες  εκτάσεις θα αναδιανεμηθούν για να ενισχυθεί η περιφέρεια αλλά και να πάψει να υπενοικιάζεται  δημόσια γη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Έθνος», θα αναδιανεμηθούν 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα, βάσει μοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία.

Η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια. Μέχρι τώρα, οι εκτάσεις αυτές παραχωρούντο προς 5.923 ευρώ και εν συνεχεια πολλοι «αγρότες» τις υπενοικίαζαν σε άλλους, πραγματικους αγρότες,  βγάζοντας κέρδος.

Οι ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση της χρήσης σγροτικού ακινήτου, έως 100 στρέμματα, πρέπει να εντάσσονται σε μία απο τις παρακάτω κατηγορίες:

– να είναι επαγγελματίες αγρότες ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης

– να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο αρχεία του ΟΑΕΔ

– να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής

Οι αιτήσεις θα μοριοδοτηθουν ανάλογα με τα προσόντα και άλλες συνθηκες:

– 50 βαθμοί για αγρότη με όμορη έκταση  προς το παραχωρούμενο αγροτικό ακίνητο

– 100 βαθμοί για αγρότη στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια με απόφαση νομάρχη ή αντιπεριφερειάρχη για τουλάχιστον 2 χρόνια

– 100 βαθμοί για μόνιμους κατοίκους δήμου της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο

– 100 βαθμοί για νέο αγρότη έως 35 ετών

Πλέον και ύστερα από τη µικρή παράταση που δόθηκε για τη χειµερινή καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις θα αναδιανεµηθούν για την καλλιέργειά τους απο την άνοιξη. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, µε στόχο, σε συνεργασία µε τις Περιφέρειες, να ξεκινήσει το συντοµότερο η υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφεροµένων.

Πηγή: presspublica, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια