Όχι, δεν περιμένουν από εσάς να ξοδέψετε 2.000 δολ. για ένα κινητό

Όταν οι εταιρείες εστιάζουν στα κολπάκια ενός προϊόντος λίγο πριν το βγάλουν στην αγορά, τότε δεν πρέπει κανείς να περιμένει μεγάλα πράγματα

Του Tim Culpan

Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την Samsung Electronics Co. και την Huawei Technologies Co. για το λανσάρισμα κινητών τηλεφώνων αξίας 2.000 και 2.600 δολαρίων αντίστοιχα. Οι αναδιπλούμενες οθόνες είναι αρκετά κουλ, υποθέτω. Αλλά το ίδιο ισχύει και με αυτά τα παράξενα, φουτουριστικα αυτοκίνητα που θέλουν να παρουσιάσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες -σας θυμίζω το Ford Nucleon, την BMW Gina και το Chevy Volt- και που μερικές φορές μετατρέπονται σε αληθινά προϊόντα.

Δυστυχώς, η βιομηχανία τεχνολογίας κινείται τόσο γρήγορα που οι προγραμματιστές δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να φτιάχνουν συσκευές που να αποσκοπούν περισσότερο στο να δώσουν μια γεύση από το μέλλον αντί να ενισχύουν τις πωλήσεις.
Τα Galaxy Fold και Mate X, που παρουσιάστηκαν με διαφορά μιας εβδομάδας το ένα από το άλλο, εκπληρώνουν αυτόν τον σκοπό. Η διαφορά είναι ότι και οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να τα διαθέσουν προς πώληση -γι 'αυτό και έχουν αστρονομικές τιμές.
Αυτές οι τολμηρές κινήσεις για το λανσάρισμα ακριβών προϊόντων έχουν αποδοθεί στη σχετική επιτυχία που σημείωσε η Apple Inc. με την προσφορά πιο ακριβών iPhones. Στην πραγματικότητα, οι τιμές του κλάδου έτειναν προς την άνοδο πολύ πριν ο κόσμος σοκαριστεί από την ιδέα να δαπανήσει $ 1.449 για ένα smartphone που προσανατολίζεται στον καταναλωτή. (Ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε την Vertu για ένα λεπτό).
Ενώ η Huawei φημίζεται για τις φτηνές συσκευές, η κινεζική εταιρεία ηγήθηκε της τάσης αυτής το 2015 με τη μέση τιμή των μοντέλων της να ανεβαίνει κατά 17% εκείνο το έτος, ενώ οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 45% - και το premium τμήμα αντιπροσώπευε ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Ακολούθησε η υπόλοιπη αγορά, με τις τιμές να καταγράφουν άνοδο 10% τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ανοδική πορεία
Η αύξηση των τιμών των smartphones είναι μια τάση που καταγράφεται εδώ και λίγα χρόνια
Σε μια εποχή που η αγορά smartphone βρίσκεται σε απελπισία, οι εταιρείες πρέπει να βρουν κάτι για να ενθουσιάσουν το κοινό τους. Το 5G θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου Mobile World Congress αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία δύσκολα θα δώσει το πλεονέκτημα στα smartphones - το πραγματικό πλεονέκτημα προορίζεται για συσκευές του λεγόμενου "διαδικτύου των πραγμάτων" όπως τα αυτοκίνητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με την οθόνη των 6,5 ιντσών, αλλά ευτυχώς η Samsung και η Huawei είναι εδώ για να μας δείξουν ποιο θα είναι το μέλλον για όσους έχουν πιο ρεαλιστικά budgets. Και όταν η Apple θα φέρει τελικά ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο - σε περίπου δύο χρόνια - οι οπαδοί θα εκστασιαστούν από την καινοτομία και θα κάνουν ουρές για να πάρουν τα χέρια τους σε ένα.

Πηγή: capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια