Για να δεις αν είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών, κοίτα πρώτα ποιοι την επαινούν - Γερμανός πρέσβης: Γενναία και σωστή απόφαση η Συμφωνία των Πρεσπών


Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια γενναία και σωστή απόφαση και όσοι αντιδρούν θα διαπιστώσουν σύντομα ότι είναι μία καλή συμφωνία για τις δύο χώρες και ολόκληρη την Ευρώπη τονίζει ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, ενώ παράλληλα εκφράζει τη θλίψη του για τον βανδαλισμό του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Πλέτνερ κάνει λόγο  για «μία νίκη της Δημοκρατίας» σχετικά με τη Συμφωνία επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ότι τους «καρπούς» της θα δρέψουν η Ελλάδα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πλέκει το εγκώμιο των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, για το θάρρος που επέδειξαν στην επίλυση της πολυετούς διένεξης.
«Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πρωθυπουργοί ενήργησαν με πολύ θάρρος, ενήργησαν όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν κρατικό ηγέτη», είπε ο Γερμανός πρέσβης, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες τους αξίζουν «την ύψιστη αναγνώρισή μας».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πλέτνερ σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει τη συναισθηματική φόρτιση και τις δυσκολίες που διέπουν το συγκεκριμένο ζήτημα για πολλούς Έλληνες, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι σύντομα, ακόμη κι εκείνοι που αντιδρούν στην επικύρωσή της, θα διαπιστώσουν ότι είναι μία καλή συμφωνία, όχι μόνο για τη γειτονική μας χώρα, αλλά και για την Ελλάδα -ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα- και ολόκληρη την Ευρώπη.
Επίσης, με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Κυριακή, όπου υπήρξε κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Γερμανός πρέσβης στέλνει το μήνυμα «Ποτέ ξανά», τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό πραγματικότητα «πρέπει να θυμηθούμε τα εγκλήματα που προκλήθηκαν από τους Γερμανούς και εν ονόματι της Γερμανίας, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Είναι σημαντικό να πούμε στους Έλληνες, και ειδικά στους εβραϊκής καταγωγής Έλληνες, ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη για τις πράξεις αυτές, ευθύνη που δεν τελειώνει και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Και όταν λέμε «ποτέ ξανά» πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς ποιο είναι το καθήκον της σημερινής γενιάς για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες πράξεις.
Εκφράζει, δε, τη θλίψη του για τον βανδαλισμό του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι επρόκειτο για πράξη που «δείχνει ότι το μικρόβιο του μίσους και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη».
Πηγή: Ναυτεμπορική, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια