Από που προέρχεται η λέξη «οκ»;


Είναι από τις λέξεις της αγγλικής που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τόσο πολυχρησιμοποιημένη που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Κι αν γνωρίζουμε τι σημαίνει, αυτό που δεν ξέρουμε είναι από που προέρχεται αυτή η λέξη.Ο λόγος για το «οκ», την αγγλική φράση με την οποία συμφωνούμε για κάτι.

Η αγγλική έκφραση okay ή ΟΚ / Ο.Κ. σημαίνει, κατά κανόνα, «εντάξει». Αποτελεί αμερικανισμό, που χρησιμοποιείται συνήθως για να δηλώσει αποδοχή. Πολλές φορές χρησιμοποιείται απλώς ως συνομιλιακό εκφώνημα ή για να δηλώσει ότι η ποιότητα ενός αντικειμένου είναι ικανοποιητική.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίστηκε η έκφραση προσδιορίστηκε από σχετικώς πρόσφατες έρευνες. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκφραστεί κατηγορηματική γνώμη.

Με βάση τις πηγές το ακρωνύμιο O.K. πρωτοαπαντά στην εφημερίδα Morning Post (Βοστώνη) στο φύλλο τής 23ης Μαρτίου 1839. Εκεί, εξηγείται ως o.k.: all correct, δηλαδή «όλα εντάξει».

Τα κείμενα εκείνης της εποχής εμφανίζουν τάση να παρουσιάζονται κοινόλεκτες φράσεις με τη μορφή παρηλλαγμένων ακρωνυμίων. Για παράδειγμα, η φράση all right συναντάται ως O.W. (περιπαικτική παραλλαγή: oll wright). Ακόμη, η φράση no go, συνήθης εκείνη την εποχή, απαντά ως K.G. (περιπαικτική παραλλαγή: know go). Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται ο αμερικανισμός ΟΚ.

από pronews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια