Όρος επιβίωσης του Ελληνισμού το ομαδικό πνεύμα


Κείμενο των Γιάννη Αργυρόπουλου, Πέτρου Δαφνιώτη και Τάκη Αλεβαντή


Η ιστορία μας είναι μεγάλο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, και αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε εθνική ταυτότητα, πρέπει να συνεχίσουμε να την διδάσκουμε και να τη μελετάμε. Η ιστορία μας (ιδίως μερικές πτυχές που δεν διδασκόμαστε στο σχολείο) είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από πολλά μυθιστορήματα.
Αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αποτελεσματικά, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε ως ομάδα.

Ως άτομα οι Έλληνες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Το βλέπουμε στο εξωτερικό όπου διαπρέπουν. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όμως, χρειάζονται συλλογική προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει ενσυνείδητα να καλλιεργήσουμε ομαδικές συμπεριφορές. Μπορεί άραγε ο Έλληνας να υιοθετήσει και να καλλιεργήσει ομαδικές συμπεριφορές; Αν θέλει, σίγουρα. Το βλέπουμε καθημερινά σε μικρή κλίμακα και μάλιστα με επιτυχία, στις οικογένειες, στις παρέες και στις δουλειές μας. Ως έθνος, παρά τα ελαττώματά μας, έχουμε ακόμα αξίες και αρετές, αλλά και ένα κοινό ιστορικό, γλωσσικό και πνευματικό υπόβαθρο που σαν ραχοκοκαλιά μας στηρίζει, κόντρα στην ομογενοποίηση της παγκοσμιοποίησης.


Πρέπει την εθνική μας ταυτότητα, που είναι το κοινό μας υπόβαθρο, να την στηρίξουμε και να την καλλιεργήσουμε. Πρέπει να απέχουμε από διχαστικές αναφορές και συμπεριφορές. Δεν είμαστε δεξιοί και αριστεροί, ευρωλιγούρηδες και δραχμολάγνοι, φιλελέδες και ορφανά του Στάλιν. Είμαστε Έλληνες που έχουν κοινή μοίρα. Μια μοίρα, για την οποία είμαστε υπεύθυνοι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε ομαδική συμπεριφορά, θεωρώντας κάθε συμπατριώτη μας συνεργάτη και όχι αντίπαλο.

Όπως και πάλι μας διδάσκει η πολεμική μας ιστορία, η επιτυχία της αρχαίας φάλαγγας δεν εξαρτιόταν από την αριθμητική υπεροχή, αλλά από τον βαθμό συνεργασίας μεταξύ των οπλιτών, την ποιότητα της ηγεσίας και την εμπιστοσύνη μεταξύ οπλιτών και ηγεσίας.

Αυτά τα είχαν πετύχει σε μέγιστο βαθμό ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες του, γράφοντας μια μοναδική ιστορία. Αν πετύχουμε και εμείς να συμπεριφερόμαστε ομαδικά και επιλέξουμε τους κατάλληλους ηγέτες, τότε μπορούμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή, αλλά και να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη.
Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου

από youtube, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια