Κορονοϊός αντιδράσεις - Η πανδημία του αιώνα;

Ένα άρθρο του Μπιλ Γκέιτς

Σε κάθε κρίση, οι ηγέτες έχουν δύο εξίσου σημαντικές ευθύνες: να λύσουν το άμεσο πρόβλημα και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί ξανά.
Η πανδημία Covid-19 είναι μια τέτοια περίπτωση. Πρέπει τώρα να σώσουμε ζωές, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε γενικά στα κρούσματα. Το πρώτο σημείο είναι πιο πιεστικό, αλλά το δεύτερο έχει κρίσιμες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η μακροπρόθεσμη πρόκληση - η βελτίωση της ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε στις εστίες - δεν είναι καινούργια. Οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν αναφέρει εδώ και χρόνια ότι μια άλλη πανδημία, η ταχύτητα και η σοβαρότητα της οποίας συγκρίνονταν με εκείνες της επιδημίας γρίπης του 1918, δεν ήταν θέμα αν θα υπάρξει αλλά πότε. Το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσει τον κόσμο να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο.

Τώρα αντιμετωπίζουμε επίσης μια άμεση κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, το Covid-19 έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν το παθογόνο που εκδηλωνεται μια φορά στα εκατό χρόνια. Ελπίζω ότι δεν είναι τόσο κακό, αλλά πρέπει να υποθέσουμε ότι θα είναι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Υπάρχουν δύο λόγοι που το Covid-19 είναι μια τέτοια απειλή. Πρώτον, μπορεί να σκοτώσει υγιείς ενήλικες εκτός από ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο ιός έχει ένα περιστατικό θανάτου περίπου 1%. το ποσοστό αυτό θα το κάνει πολύ πιο σοβαρό από την τυπική εποχική γρίπη, τοποθετώντας το κάπου μεταξύ της πανδημίας γρίπης του 1957 (0,6%) και της πανδημίας γρίπης του 1918 (2%).

Δεύτερον, το Covid-19 μεταδίδεται αρκετά αποτελεσματικά. Ο μέσος μολυσμένος άνθρωπος εξαπλώνει τη νόσο σε δύο ή τρεις άλλους - ένα εκθετικό ποσοστό αύξησης. Υπάρχει επίσης ισχυρή ένδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που είναι ελαφρώς άρρωστα ή ακόμα και με ήπια συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι το Covid-19 θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθεί σε σχέση με το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή ή το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) που εξαπλώνονται πολύ λιγότερο. Στην πραγματικότητα, το Covid-19 έχει προκαλέσει ήδη 10 φορές περισσότερες περιπτώσεις σε σχέση με το SARS στο ένα τέταρτο του χρόνου.

Οι εθνικές, κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν να λάβουν μέτρα τις επόμενες εβδομάδες για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Για παράδειγμα, εκτός από την παροχή βοήθειας στους πολίτες τους, οι κυβερνήσεις των μεγαλυτέρων χωρών μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να προετοιμαστούν για την πανδημία αυτή. Πολλά συστήματα υγείας αδύναμων χωρών(LMIC) είναι ήδη ευάλωτα και ένα παθογόνο όπως ο κορωναϊός μπορεί να τα συντρίψει γρήγορα. Και αυτές οι φτωχότερες χώρες έχουν ελάχιστη πολιτική ή οικονομική δύναμη, δεδομένης της φυσικής επιθυμίας των πιο πλούσιων χωρών να βοηθήσουν πρώτα το δικό τους λαό.

Βοηθώντας τις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας να προετοιμαστούν τώρα, μπορούμε να σώσουμε ζωές και να επιβραδύνουμε την παγκόσμια κυκλοφορία του ιού. (Ένα σημαντικό μέρος της δέσμευσης που είχαμε κάνει πρόσφατα η Melinda και εγώ για να βοηθήσουμε να ξεκινήσει η παγκόσμια απάντηση στην Covid-19 - η οποία θα μπορούσε να ανέλθει στα 100 εκατομμύρια δολάρια - επικεντρώνεται στα LMICs.)

Ο κόσμος πρέπει επίσης να επιταχύνει τις εργασίες για τις θεραπείες και τα εμβόλια για το Covid-19. Οι επιστήμονες ανέστειλαν το γονιδίωμα του ιού και ανέπτυξαν αρκετούς υποσχόμενους υποψήφιους εμβολιασμούς σε λίγες μέρες και ο συνασπισμός για τις ετοιμάσεις επιδημικής ετοιμότητας προετοιμάζει ήδη έως οκτώ υποσχόμενους υποψήφιους εμβολιασμούς για κλινικές δοκιμές. Εάν ορισμένα από αυτά τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά σε ζωικά μοντέλα, θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για δοκιμές μεγάλης κλίμακας ήδη από τον Ιούνιο. Η ανακάλυψη φαρμάκων μπορεί επίσης να επιταχυνθεί με βάση τις βιβλιοθήκες ενώσεων που έχουν ήδη δοκιμαστεί για ασφάλεια και με την εφαρμογή νέων τεχνικών διαλογής, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης, για να εντοπιστούν τα αντιικά που θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας εντός εβδομάδων.

Όλα αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Πρέπει όμως να κάνουμε και μεγαλύτερες συστημικές αλλαγές ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά και αποτελεσματικά όταν φθάσουμε στην επόμενη επιδημία.

Είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι αδύναμες χώρες να ενισχύσουν τα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όταν δημιουργείτε μια κλινική υγείας, δημιουργείτε επίσης μέρος της υποδομής για την καταπολέμηση των επιδημιών. Οι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας όχι μόνο παρέχουν εμβόλια. μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τα πρότυπα ασθενειών, χρησιμεύοντας ως μέρος των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που προειδοποιούν τον κόσμο σε πιθανά κρούσματα.

Πρέπει επίσης να επενδύσουμε στην παρακολούθηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης δεδομένων που είναι άμεσα προσβάσιμη από τους αρμόδιους οργανισμούς, καθώς και κανόνες που απαιτούν από τις χώρες να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καταλόγους εκπαιδευμένου προσωπικού, από τοπικούς ηγέτες έως παγκόσμιους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αμέσως μια επιδημία, καθώς και καταλόγους προμηθειών που θα αποθηκευτούν ή θα αναπροσανατολιστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που να μπορεί να αναπτύξει ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια και αντιικά, να τα εγκρίνει και να παραδώσει δισεκατομμύρια δόσεις μέσα σε λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ενός ταχέως μετακινούμενου παθογόνου παράγοντα. Αυτή είναι μια δύσκολη πρόκληση που παρουσιάζει τεχνικά, διπλωματικά και δημοσιονομικά εμπόδια, καθώς και απαιτεί εταιρικές σχέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αλλά όλα αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.

Μία από τις κύριες τεχνικές προκλήσεις για τα εμβόλια είναι η βελτίωση των παλαιών τρόπων παραγωγής πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πολύ αργές για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας. Πρέπει να αναπτύξουμε πλατφόρμες που να είναι προβλέψιμα ασφαλείς, επομένως οι ρυθμιστικές αναθεωρήσεις να μπορούν να γίνουν γρήγορα διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να παράγουν δόσεις με χαμηλό κόστος σε τεράστια κλίμακα. Για τα αντιικά, χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο σύστημα για την ανίχνευση υφιστάμενων θεραπειών και υποψήφιων μορίων με γρήγορο και τυποποιημένο τρόπο.

Μία άλλη τεχνική πρόκληση περιλαμβάνει κατασκευάσματα που βασίζονται σε νουκλεϊνικά οξέα. Αυτά τα κατασκευάσματα μπορούν να παραχθούν μέσα σε λίγες ώρες μετά την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός ιού. Τώρα πρέπει να βρούμε τρόπους για να τις παράγουμε σε κλίμακα.

Πέρα από αυτές τις τεχνικές λύσεις, θα χρειαστούμε διπλωματικές προσπάθειες για να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων. Η ανάπτυξη αντιικών και εμβολίων περιλαμβάνει μαζικές κλινικές δοκιμές και συμφωνίες αδειοδότησης που θα διασχίζουν τα εθνικά σύνορα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα παγκόσμια φόρουμ που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τις προτεραιότητες της έρευνας και τα πρωτόκολλα δοκιμών έτσι ώστε τα υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια και αντιικά να μπορούν να κινηθούν γρήγορα μέσω αυτής της διαδικασίας. Αυτές οι πλατφόρμες περιλαμβάνουν το Δίκτυο Έρευνας και Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το δοκιμαστικό δίκτυο Διεθνούς Σοβαρής Οπτικής Αναπνευστικής και Αναδυόμενης Ορολογίας και τη Διεθνή Συνεργασία Έρευνας για την Ετοιμότητα για την Λοιμώδη Νοσήματα. Ο στόχος αυτής της εργασίας θα πρέπει να είναι η επίτευξη οριστικών αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών και η έγκριση των κανονισμών σε 3 μήνες ή λιγότερο, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών.

Υπάρχει και το θέμα της χρηματοδότησης. Οι προϋπολογισμοί για τις προσπάθειες αυτές πρέπει να αυξηθούν αρκετές φορές. Απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση των δοκιμών φάσης και την έγκυρη κανονιστική έγκριση για τα εμβόλια κορωναϊού και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση για τη βελτίωση της επιτήρησης και της αντίδρασης των ασθενειών.

Χρειάζεται κυβερνητική χρηματοδότηση επειδή τα πανδημικά προϊόντα είναι επενδύσεις εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Η δημόσια χρηματοδότηση θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τις φαρμακευτικές εταιρείες και θα τους οδηγήσει να πηδήσουν και με τα δύο πόδια. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και οι άλλοι χορηγοί βοήθειας θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν - ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό - εγκαταστάσεις παραγωγής που μπορούν να παράγουν εμβόλιο σε διάστημα εβδομάδων. Αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να κάνουν εμβόλια για προγράμματα ρουτίνας ανοσοποίησης σε κανονικούς χρόνους και να επισκευαστούν γρήγορα για παραγωγή κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Τέλος, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια και διανομή εμβολίων στους πληθυσμούς που τις χρειάζονται.

Δισεκατομμύρια δολάρια για αντιπαθνημικές προσπάθειες είναι πολλά χρήματα. Αλλά αυτή είναι η κλίμακα της επένδυσης που απαιτείται για την επίλυση του προβλήματος. Και δεδομένου του οικονομικού πόνου που μπορεί να επιβάλει μια επιδημία - βλέπουμε ήδη πώς η Covid-19 μπορεί να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις χρηματιστηριακές αγορές, για να μην αναφέρουμε τις ζωές των ανθρώπων - θα είναι μια συμφωνία.

Τέλος, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία: Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τα εμβόλια και τα αντιικά δεν μπορούν απλώς να πωληθούν στον υποψήφιο με υψηλότερη τιμή. Πρέπει να είναι διαθέσιμα και προσιτά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η διανομή αυτή δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα, αλλά είναι και η σωστή στρατηγική για τη αποτροπή και πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να πάρουν οι ηγέτες τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
από nejm.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια