Μετά τον κορονoϊό στην Κίνα, νέος μυστηριώδης ιός εμφανίστηκε στη Βραζιλία


Ενώ η επιδημία του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα βρίσκεται σε έξαρση, επιστήμονες στη Βραζιλία ανακάλυψαν έναν ιό που φαίνεται να είναι σχεδόν εξ' ολοκλήρου νέος, αποτελούμενος από μη αναγνωρίσιμα γονίδια που μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.

Ο Yaravirus (Yaravirus brasiliensis), που πήρε το όνομά του από μια θεότητα του νερού στη βραζιλιάνικη μυθολογία και λαογραφία, εμφανίστηκε στη λίμνη Pampulha στη βραζιλιάνικη πόλη Belo Horizonte.
Τα τελευταία χρόνια, ιολόγοι και ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια ποικιλία νέων ιών που αποτελούν πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «γιγαντιαίων ιών» (που ονομάζονται έτσι λόγω των μεγάλων πρωτεϊνικών τους μορίων και όχι λόγω της υψηλής θνησιμότητας).
Αυτοί οι «γιγαντιαίοι ιοί» διαθέτουν ένα πολύ πιο περίπλοκο γονιδίωμα από ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει, βασιζόμενοι στην γνώση των κανονικών ιών ώστε να είναι σε θέση να επιδιορθώσουν και να αναπαράγουν το DNA τους.
«Σε αντίθεση με ό, τι παρατηρείται σε άλλους απομονωμένους ιούς αμοιβάδας, ο Yaravirus δεν αντιπροσωπεύεται από ένα μεγάλο / γιγαντιαίο σωματίδιο και ένα πολύπλοκο γονιδίωμα, αλλά ταυτόχρονα φέρει ένα σημαντικό αριθμό γονιδίων που δεν είχαν περιγραφεί προηγουμένως», καταγράφουν οι επιστήμονες προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι ο πρώτος στην «νέα γενιά των ιών αμοιβάδας με μια αινιγματική προέλευση και φυλογενία».
Συγκεκριμένα, το 90% των γονιδίων του Yaravirus δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε δημόσιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων και στη βιβλιογραφία. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα των άγνωστων πρωτεϊνών στο εσωτερικό του Yaravirus «ανοίγει την πύλη» σε έναν ολόκληρο κόσμο ιών που δεν έχουν ανακαλυφθεί και για τους οποίους δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα.
από topontiki, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια