Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο χρειάζονται μαθήματα Οικονομικών

Οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον κόσμο χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να διαχεριστούν τα οικονομικά τους. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η κεντρική τράπεζα της χώρας τους, η οποία αρχίζει να σχεδιάζει μαθήματα καταπολέμησης του οικονομικού αναλφαβητισμού.

Ο λόγος για τους Φινλανδούς που βρέθηκαν στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας του ΟΗΕ. Η ιδέα, που προωθείται σε μία χώρα, της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα ήδη θεωρείται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να δανείζονται λίγοτερο.

Το χρέος των φινλανδικών νοικοκυριών έχει διπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες εν μέσω δραστικής μείωσης των επιτοκίων, αλλά και της σταδιακής "εξαφάνισης" των μετρητών ως μέσου πληρωμής. Η προθυμία των Φινλανδών να ασπαστούν τις ψηφιακές πληρωμές συνοδεύεται από λιγότερη πειθαρχία στις καταναλωτικές συνήθειες και τις δαπάνες τους.

Το ποσοστό των Φινλανδών που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους έχει αυξηθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 7%, με τις αρχές να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου ειδικά για την επέκταση των καταναλωτικών δανείων.

Πριν από 20 χρόνια τα μετρητά κάλυπταν το 70% των συναλλαγών στα καταστήματα με τις κάρτες να καλύπτουν το υπόλοιπο. Τώρα οι πληρωμές μέσω κάρτας, εφαρμογών σε κινητά και άλλων ψηφιακών μεθόδων καλύπτουν περισσότερο από το 80% των συναλλαγών. Η μετάβαση αυτή στον ψηφιακό κόσμο θέλει προσοχή, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα.

Photo REUTERS / ALEXANDER KUZNETSOV
Πηγή: Bloomberg

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια