Πώς παίρνετε τα 800 ευρώ - Οι προϋποθέσεις και οι δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη»


Γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Η κυβέρνηση προχώρησε στη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ για το διάστημα μέχρι 30 Μαΐου τόσο στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές, αλλά έχουν υποστεί δραματική μείωση του τζίρου τους.

Οι εργαζόμενοι που γίνονται δικαιούχοι των 800 ευρώ θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογισμένη επί του ονομαστικού μισθού.


Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί:
● Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους.
● Σε περίπου 1 εκατ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30.4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
● Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται.
● Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
● Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
● Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.
● Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
● Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.

Η αποζημίωση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα «Εργάνη». Επίσης θα δοθούν 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με βάση τον ΚΑΔ τους επλήγησαν από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Επισημαίνεται ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αρκεί να μην έχει προβεί ο εργοδότης σε απόλυση εργαζομένου από τις 18 Μαρτίου που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μια επιχείρηση να ωφεληθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «Εργάνη».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων - εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα «Εργάνη».

από topontiki, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια