Ο Κέϋνς και ο Θάνατος του Τραπεζίτη

Γράφει ο Σπύρος Στάλιας

Από το Κέϋνς μάθαμε ότι σε καταστάσεις κρίσης δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να περιμένει ένα κράτος ή ένας λαός ποτέ θα αποφασίσουν οι τράπεζες και οι κεφαλαιούχοι να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία τα σπάνια κεφάλαια τους.

Αφού ένα κράτος εκδίδει το νόμισμα του, μας λέει ο Κέϋνς στην Γενική Θεωρία (Κεφ. XXIV), «η αποταμίευση μέσω του Κράτους μπορεί να διατηρηθεί σε εκείνο το επίπεδο που θα επιτρέπει την αύξηση του κεφαλαίου έως ότου αυτό καταστεί μη σπάνιο».

Με άλλα λόγια ο Κέϋνς εισηγείται την «κοινωνικοποίηση των επενδύσεων» για την έξοδο από την οικονομική κρίση όταν η ιδιωτικές επενδύσεις δεν είναι επαρκείς για την διατήρηση της πλήρους απασχόλησης.

Εδώ έχουμε την μεγάλη επανάσταση στην οικονομική σκέψη. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν χρειαζόμαστε τις τράπεζες και τους κεφαλαιούχους για να ζήσουμε καλυτέρα.

Το κράτος που εκδίδει το νόμισμα του, δεν έχει κανένα περιορισμό να εκδώσει όσο χρήμα θέλει έως ότου «αγοράσει» όλη την ανεργία και όλους του πόρους της οικονομίας, έως ότου η πλήρης απασχόληση καταστεί γεγονός.

Το κράτος αφού έχει την δυνατότητα έκδοσης του νομίσματος του, ουσιαστικά θανατώνει τον κεφαλαιούχο και τον τραπεζίτη στο να παίζει ρόλο και να ελέγχει την οικονομία σύμφωνα με τις ορέξεις του. Και συνεχίζει ο Κέϋνς «…η ευθανασία του δανειστή (του τραπεζίτη ή κεφαλαιούχου που δανείζει χρήμα) σημαίνει την ευθανασία της σωρευτικής καταπιεστικής δύναμης του καπιταλιστή να εκμεταλλευτεί την σπανιότητα του κεφαλαίου… ως εκ τούτου θεωρώ την πτυχή του «δανειακού καπιταλισμού» μεταβατική φάση που θα εξαφανιστεί όταν έχει κάνει το έργο της. Και με την εξαφάνιση αυτής της πτυχής του δανειστή, και πολλά άλλα θα αλλάξουν δραματικά. Η ευθανασία του δανειστή, του ανούσιου επενδυτή, που υποστηρίζω, θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε μια σειρά αλλαγών … δεν θα χρειαστεί επανάσταση».

Ο Κέυνς μας άνοιξε τον δρόμο προς την πλήρη απασχόληση, στον ελεγχόμενο πληθωρισμό, στην δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω της ανεξάρτητης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, της εισοδηματικής πολιτικής και των τιμών και της πολιτικής του ισοζυγίου πληρωμών.

Ως τόσο οι ευρωλάγνοι πολιτικοί μας, ως νέοι κοτζαμπάσηδες, κρατούν ενα Λαό που αγνοεί, δούλο στους Τραπεζίτες έως ότου ή λιτότητα μας οδηγήσει στην Ανάπτυξη πράγμα που δεν θα γίνει ποτέ.

Ας τελειώσουμε την Επανάσταση, τώρα γνωρίζουμε!

Σπύρος Στάλιας
Νέα Υόρκη 25-3-2019

από https://www.facebook.com/sstalias/posts/10222538597710792

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια