Φόβοι για αύξηση του αλκοολισμού στη Φινλανδία λόγω του κορονοϊού

Φόβους για τον κίνδυνο αύξησης των κοινωνικών προβλημάτων, όπως ο αλκοολισμός, εκφράζουν οι επιστήμονες στη Φινλανδία, εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί στη σκανδιναβική χώρα λόγω του κορονοϊού.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός είναι ένα σημαντικό ιατρικό και οικονομικό πρόβλημα, αλλά φοβάμαι ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος» δηλώνει ο δήμαρχος του Ελσίνκι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Yle».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής ιατρός της εταιρείας Terveystalo, η οποία ειδικεύεται στην παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

«Η φυσιολογική κοινωνική ζωή έχει "παγώσει". Ακόμη και όσοι δεν είχαν προβλήματα, ενδεχομένως τώρα καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ. Ιδίως για όσους είχαν ήδη προβλήματα με την κατάχρηση αλκοόλ, ο κίνδυνος είναι σημαντικά υψηλότερος».
Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν σταματούν εδώ:

«Εάν υπάρξει ανεργία και χρεοκοπία, αυτό θα καταστεί ορατό και στους ανθρώπους. Θα είναι μια σκληρή κατάσταση, εφόσον τα δημόσια οικονομικά δεν πηγαίνουν καλά και επιδεινωθούν. Κι αυτό, διότι ταυτόχρονα θα υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ένα διαφορετικό σύστημα στήριξης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, το ποσοστό των κλήσεων που σχετίζονταν με τον κορονοϊό, στο Κέντρο Ψυχολογίας της Φινλανδίας, αυξήθηκε από 1,3% σε πάνω από 15%.

Τη Δευτέρα, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19 θα διαρκέσουν έως τις 13 Μαΐού.

Ήδη μάλιστα, η σκανδιναβική χώρα «μετράει» 1.313 κρούσματα, εκ των οποίων τα 13 έχουν καταλήξει.

από sputniknews.gr
Φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια