Νορβηγία: Μαζικές απολύσεις και ρεκόρ ανεργίας 80 ετών - Λόγω κορωνοϊού

Η ανεργία στη Νορβηγία πενταπλασιάστηκε αυτό τον μήνα καθώς οι εταιρίες ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις και αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού


Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπηρεσία απασχόλησης της χώρας. Η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, από το 5,3% πριν από μία εβδομάδα και μόλις πάνω από το 2,3% στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής υπηρεσίας απασχόλησης και πρόνοιας NAV. 

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 15% με 20% βραχυπρόθεσμα, όπως προέβλεψε η κυβέρνηση την Παρασκευή. «Η εξέλιξη των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν έχει σύγκριση», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της NAV Σίγκρουν Βάγκενγκ. 

Το νορβηγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνεια, καθυστέρηση καταβολής φόρων και επιπλέον δαπάνες έως 280 δισεκ. κορώνες (25,25 δισεκ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δύο φορές, από το 1,5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. 

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες στη Νορβηγία τα κρούσματα του κορωνοϊόυ ανέρχονταν σε 2.371 και οι νεκροί ήταν οκτώ.

από lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια