Κορονοϊός: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για πιθανή παγκόσμια έλλειψη τροφίμων εξαιτίας των έκτακτων μέτρων

Τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί διεθνώς στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι φετινές σοδειές ήταν πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενες, όμως η έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της κρίσης της πανδημίας και των μέτρων προστατευτισμού (όπως δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, όπως δήλωσε ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

"Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων'', πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: ''Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο".

Ο Τορέρο εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως έχουν ήδη κάνει μερικές κυβερνήσεις.

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτάλευρου, ενώ έχει επιβάλλει και περιορισμούς για το φαγόπυρο και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των καρότων και των πατατών. Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν ενώ η θέση των ΗΠΑ είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της προθυμίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

Φωτογραφία από Photo Mix από το Pixabay
από capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια