Η Ώρα της Γης 2020: Φέτος στέλνουμε διαδικτυακά το μήνυμα «Η φύση μετράει»!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, στις 20:30, Η Ώρα της Γης γίνεται ξανά η αφορμή για να ενωθούν οι φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον πλανήτη, στέλνοντας το ηχηρό διαδικτυακό μήνυμα ότι «Η φύση μετράει».

Στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται από την πανδημία του COVID-19, οι συμμετέχοντες στη φετινή Ώρα της Γης καλούνται να γιορτάσουν διαδικτυακά, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε συνάθροιση ή εκδήλωση, και παράλληλα να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την ανθρωπότητα που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται.

Μέσα από το wwf.gr/earthhour μπορούμε όλοι να υψώσουμε τη φωνή μας για τη φύση, ενώ το WWF Ελλάς προσκαλεί τους πολίτες σε μια διαδικτυακή πρόκληση, να ανεβάσουν το δικό τους βίντεο και να μοιραστούν ένα μήνυμα αλληλεγγύης εξηγώντας γιατί μετράει η φύση για τον καθένα με τα hashtags: #NatureMattersChallenge, #EarthHourκαι #Connect2Earth

Γιορτάζουμε την Ώρα της Γης 2020… μένοντας σπίτι!
Φέτος, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30, σβήνουμε τα φώτα του σπιτιού και βγαίνουμε στο μπαλκόνι μας με αναμμένο τον φακό του κινητού μας για να ενώσουμε τη φωνή μας για τον άνθρωπο και τη φύση και να αισθανθούμε ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Επιπλέον, το WWF Ελλάς, στις 20:45, διοργανώσει ένα ιδιαίτερο διαδικτυακό ταξίδι μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, προβάλλοντας videos από μία ανεξερεύνητη για πολλούς γωνιά της Ελλάδας, τη Γυάρο, για να ανακαλύψουμε τον μοναδικό φυσικό πλούτο του νησιού, αλλά και τη δουλειά για την προστασία της εμβληματικής μεσογειακής φώκιας.  Επιπλέον, όσοι επιθυμούν να περάσουν μία μελωδική ώρα με τραγούδια εμπνευσμένα από τη φύση, μπορούν να ακούσουν την playlist που το WWF Ελλάς έχει φτιάξει στο Spotify ειδικά για την Ώρα της Γης.

«Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2020 αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αναχαίτιση της απώλειας της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη για την υγεία και την ευημερία της ανθρωπότητας. Παρά την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, που αυτή τη στιγμή σωστά κυριαρχεί στην παγκόσμια ατζέντα, οι ηγέτες του κόσμου και οι επιχειρήσεις θα κληθούν την επόμενη μέρα, να λάβουν σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις για τη φύση, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη. Για αυτό, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην Ώρα της Γης μέσα από το wwf.gr/earthhour έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία» επισημαίνουν οι άνθρωποι του WWF Ελλάς.

Ο διευθυντής του WWF International, Marco Lambertini, αναφέρει: «Λυπούμαστε βαθιά για τις ζωές που έχουν χαθεί από την πανδημία του COVID-19 και η σκέψη μας είναι πρωτίστως στο πλευρό των οικογενειών που δοκιμάζονται από την απώλεια ή την ασθένεια των αγαπημένων τους. Σε αυτή την ώρα της κρίσης, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να ενωθούμε και να παλέψουμε για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Είναι η στιγμή της αλληλεγγύης. Είναι η στιγμή να απαντήσουμε ενωμένοι στις προκλήσεις με ακόμη μεγαλύτερη δημιουργικότητα και συνεργασία. Για αυτό και Η Ώρα της Γης θα διεξαχθεί μέσα από διαδικτυακές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η φύση είναι το «σύστημα υποστήριξης» 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας και της οικονομίας μας, ενώ είναι ο καλύτερος σύμμαχος που έχουμε για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, όμως, σήμερα τα φυσικά οικοσυστήματα υποβαθμίζονται σε τόσο ραγδαίο ρυθμό που δεν προλαβαίνουν να επανέλθουν και με αυτό τον τρόπο ρισκάρουμε ουσιαστικά την ίδια μας την επιβίωση. Η Ώρα της Γης 2020 είναι μια σημαντική ευκαιρία να ενώσουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να απαιτήσουμε μια δέσμευση προς αναχαίτιση και επανάκαμψη της φύσης και της βιοποικιλότητας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οφείλουμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το κοινό μας σπίτι και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον».

«Η φύση μετράει!»
Η Ώρα της Γης γιορτάζεται στη χώρα μας για 12η συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς. Είναι η ιδανική αφορμή για να θυμηθούμε ότι «Η φύση μετράει», καθώς από αυτήν προέρχονται όλα όσα χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας: ασφαλής τροφή, καθαρό νερό, καθαρός αέρας και πρώτες ύλες. Είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Τo 2020 δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να επιλέξει ποιο θα είναι το μέλλον της, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να συνάψουν κομβικές συμφωνίες για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Την ίδια στιγμή που συνειδητοποιούμε πως το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια, οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να συνειδητοποιήσουμε πως η φύση μετράει, καθώς πολύ απλά, χωρίς φύση δεν μπορεί να υπάρχει ζωή. Η φετινή Ώρα της Γης ας γίνει η αφορμή να ξαναθυμηθούμε όλοι τους λόγους για τους οποίους άνθρωπος και φύση είναι ένα», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Σε όλο τον κόσμο, από τη Σιγκαπούρη και την Ουγκάντα μέχρι το Νεπάλ και την Αυστραλία, Η Ώρα της Γης θα είναι και φέτος η αφορμή για σημαντικές αλλαγές, έστω και αν αποκτά σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακό χαρακτήρα. Αντίστοιχα, μεγάλη είναι κάθε χρόνο και η συμμετοχή των πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων και στην Ελλάδα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του WWF Ελλάς και σβήνουν τα φώτα για 1 ώρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία της φύσης. Χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια, η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από μεγάλους φορείς, όπως το Μετρό της Αθήνας, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, υπουργεία (π.χ. το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), αλλά και από εμβληματικά μνημεία του τόπου μας, όπως η Ακρόπολη και άλλα μνημεία της πόλης των Αθηνών, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Ένας ακόμα στόχος της φετινής Ώρας της Γης είναι να συσπειρώσει τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι της χώρας μας να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αγωνία τους για τον πλανήτη σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.wwf.gr/earthhour και στο  WWF Ελλάς
Photo credits: WWF Ελλάς
από ert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια