Βερολίνο και Ρέγκλινγκ έπαιρναν μέτρα για να "ράψουν" μνημόνιο στην Ιταλία

Ο Τζουζέπε Κόντε δεν είναι άνθρωπος της ευθείας αντιπαράθεσης κι ακόμα λιγότερο της ρήξης. Ερασιτέχνης πολιτικός, πλήρωσε με κυβερνητική κρίση το περασμένο καλοκαίρι τις αστοχίες και την αδράνεια που χαρακτήρισαν την πρώτη θητεία του. Τώρα βρίσκεται επικεφαλής μιας κυβέρνησης που στηρίζεται στην εύθραυστη συμμαχία του Κινήματος 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Έμαθε πλέον το μάθημά του και οι κινήσεις του σήμερα είναι προσεκτικές και μελετημένες.

Προτού συγκρουστεί με το Βερολίνο σε απ’ ευθείας μετάδοση, είχε φροντίσει να δημιουργήσει μια στοιχειώδη βάση συναίνεσης με τους εννέα Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, οι οποίοι υπέγραψαν την περίφημη επιστολή υπέρ των ευρωομολόγων. Έκανε αυτή την κίνηση με την επίγνωση ότι είναι πιο πιθανό να διαλυθεί η Ευρωζώνη, παρά να δεχθούν οι Γερμανοί να διακινδυνεύσουν τα υγιή δημοσιονομικά τους, εξ αιτίας των "σπάταλων" και "τεμπέληδων" της Νότιας Ευρώπης.

Ο πραγματικός στόχος του Κόντε δεν είναι τόσο το ευρωομόλογο, όσο ένα άλλο απόρθητο οχυρό της Γερμανίας: ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Επικεφαλής του είναι ένας παλιός μας γνώριμος, ο αγέλαστος Κλάους Ρέγκλινγκ – καταγέλαστος, αν πιστέψουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη. Στην Ελλάδα ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά από το 2017 ξεκίνησε η διαδικασία μεταρρύθμισης των κανόνων λειτουργίας του ESM και τώρα έφθασε η στιγμή της τελικής συμφωνίας των 27 κυβερνήσεων και της επικύρωσης από τα Κοινοβούλια των χωρών μελών.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ slpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια