Ε.Ο.Κ.Α - Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών


1η Απριλίου 1955, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όλες οι πόλεις του νησιού ξύπνησαν από τις δυνατές εκρήξεις. Ήταν ο πόθος για λευτεριά. Είχε έρθει η ώρα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Δεν ήταν κάτι αυθόρμητο.

Τα μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών είχαν δρομολογήσει μήνες πριν τον αγώνα. Όλα ήταν καλά προμελετημένα. 1950, ο κυπριακός λαός απαιτεί σχεδόν ομόφωνα και έπειτα από διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος την ένωση Κύπρου- Ελλάδας.

Η Βρετανία δεν κάνει αποδεκτό το δημοψήφισμα αλλά υπόσχεται ότι η Κύπρος θα ενωθεί με την Ελλάδα μετά τη νίκη εναντίον του άξονα στην οποία συνέβαλαν ουσιαστικά τόσο οι Έλληνες αλλά και οι Κύπριοι που κατατάχθηκαν εθελοντικά στον Βρετανικό στρατό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ… 10 Νοεμβρίου 1954 ο απόστρατος συνταγματάρχης Γεώργιος «Διγενής» Γρίβας (1897-1974) φθάνει στο νησί και συγκροτεί την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ).


Σε αυτή μετέχουν άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά. Πέραν του πόθου για ελευθερία, όλα τα μέλη της Οργάνωσης ήταν εχέμυθα. Οι απαγχονισθέντες ήταν: Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου (10 Μαΐου 1956), Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος και Χαρίλαος Μιχαήλ (9 Αυγούστους 1956), Μιχάλης Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομμάτης και Ανδρέας Παναγίδης (21 Σεπτεμβρίου 1956) και Ευαγόρας Παλλικαρίδης (14 Μαρτίου 1957), που ήταν ο τελευταίος αλλά και ο μικρότερος. Όλοι στάθηκαν μπροστά στην αγχόνη ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο. Ο τελευταίος που απαγχονίστηκε ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στον οποίο η σημερινή Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ αρνήθηκε να δώσει χάρη.
Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου

από youtube, μέσω teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια