«Περιστρεφόμενες πόρτες»: Η... Αχίλλειος πτέρνα της ΕΕ - Λόμπινγκ και προνομιακές σχέσεις στην Κομισιόν

Ο όρος «περιστρεφόμενες πόρτες» είναι εξαιρετικά οικείος στους παροικούντες τις Βρυξέλλες, σχεδόν σαν τις βελγικές… πραλίνες

Επίτροποι.. πάνε κι έρχονται στη βελγική πρωτεύουσα και μετά τη θητεία τους κατακτούν επίζηλες εργασιακές θέσεις σε Οργανισμούς, Τράπεζες, think tank και πολυεθνικές εταιρείες συμφερόντων τα οποία – υποτίθεται – καλούνταν να ελέγξουν, να αποκρούσουν και να εποπτεύσουν ως αξιωματούχοι.

Κάθε φορά που αλλάζει η ηγεσία της Κομισιόν, όπως έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η συζήτηση περί λόμπινγκ, επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Αν επιχειρούσε κανείς να αναλύσει τον εν πολλοίς άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα όρο «περιστρεφόμενες πόρτες» (revolving doors), θα έπρεπε να γράψει ότι οι πόρτες ανοιγοκλείνουν... ανάλογα με τα «γραμμάτια» των συναλλαγών που εξαργυρώνονται με το λόμπινγκ, την πανίσχυρη βιομηχανία άσκησης πίεσης σε Επιτρόπους και ευρωβουλευτές, από εκπροσώπους ειδικών συμφερόντων.

Μετά τη θητεία τους ουκ ολίγοι Επίτροποι, ευρωβουλευτές ακόμα και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΕ, σπεύδουν να καταλάβουν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα σχετιζόμενη με το προηγούμενο πεδίο ευθύνης τους, γεγονός νομικά συμβατό, ηθικά όμως ανεπίτρεπτο.Ωστόσο, αυτό ισχύει και αντίστροφα. Μεγαλοστελέχη πολυεθνικών κατευθύνονται σε καίριες θέσεις της Κομισιόν, προφανώς για να δουλέψουν προς την κατεύθυνση που φαντάζεται και ο πλέον αδαής με τα τεκταινόμενα στην καρδιά της Ευρώπης.

Το κορυφαίο - προς αποφυγή – παράδειγμα είναι αυτό του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος άμα τη λήξει της θητείας του και με σύνταξη 11.000 ευρώ, απέκτησε ούτε μία, ούτε δύο αλλά 22 (!) θέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων και στον «αμαρτωλό» χρηματοπιστωτικό όμιλο Goldman Sachs που έχει διαδραματίσει δραματικό ρόλο στη διεθνή οικονομική κρίση.

Από την άλλη μεριά, ο γνωστός μας από την ελληνική κρίση, Επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, διετέλεσε πρόεδρος του «Κύκλου της Βιομηχανίας», ενός λόμπι των βιομηχάνων.

Το «λομπινγκ» διαπερνά τις πόρτες και τους τοίχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τρέχει» πάνω σε γραφεία και σε κέντρα αποφάσεων και εξελίσσεται σε μια μάστιγα που η ίδια η ΕΕ προσπαθεί – ανεπιτυχώς επί του παρόντος - να καταπολεμήσει.

περισσότερα εδώ reader.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια