Γερμανία: Η μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές εδώ και 30 χρόνια

Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση τους μετά την επανένωση της χώρας, κατά -11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Η μείωση των εξαγωγών, στα 108,9 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν τον Νοέμβριο του 2008 σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους κατά 9%, και από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Bloomberg, οι οποίοι υπολόγιζαν τη μείωση στο 5%.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 1990 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στατιστικών στοιχείων”, επεσήμανε η Destatis σε ανακοίνωσή της.

Μείωση και στις εισαγωγές
Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 91,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,9% και οι εισαγωγές κατά 4,5%.

Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αν και η ίδια η Γερμανία δεν επέβαλε ευρείς περιορισμούς στη δημόσια ζωή πριν τα τέλη Μαρτίου, πολλοί εμπορικοί της εταίροι είχαν ήδη πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως η Κίνα και η Ιταλία.

Οι εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυτές προς τρίτες χώρες σημείωσαν πτώση 4,3%.

Οι εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά 8%, αλλά παρέμειναν σχεδόν σταθερές αυτές από τρίτες χώρες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

Στα τέλη Απριλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ είχε εκτιμήσει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές, θα αντιμετωπίσει “τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδίας”, με την κυβέρνηση να αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στη Γερμανία το 2021, με 5,2%.

Φωτογραφία από 11066063 από το Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια