Η καταστροφή του Σέιχ Σου από φλοιοφάγο σκαθάρι είναι μεγάλη - Απειλείται όλο το δάσος

Tο Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, για δεύτερη συνεχή χρονιά δέχεται την επίθεση του φλοιοφάγου σκαθαριού tomicus piniperda, ενός εντόμου που ξεραίνει και αποδεκατίζει τεράστιες συστάδες πεύκων από τις παρυφές της Τούμπας μέχρι το Ρετζίκι.

Η εκκαθαριστική επιχείρηση με ξύλευση κι απομάκρυνση των ξεραμένων δέντρων από συνεργεία υλοτόμων, που ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, δεν στάθηκε μέχρι τώρα ικανή να ανακόψει τη βλαπτική πορεία μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου. Και σήμερα, εξελίσσεται στη σοβαρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνει η περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, η οποία είχε αποτρεφρώσει 16.600 στρέμματα δασικής έκτασης και είχε στερήσει για χρόνια από την πόλη και τους κατοίκους, τον ευεργετικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη δροσερή «πνοή» του δάσους.

Είκοσι δύο χρονιά μετά κι ενώ η λειτουργία του δάσους έχει αποκατασταθεί πλήρως στις καμένες εκτάσεις, το φλοιοφάγο σκαθάρι- ένα είδος από μια οικογένεια τέτοιων εντόμων που ενδημούν στα δασικά συστήματα- μεταδίδεται χειρότερα από τη ...φωτιά, βρίσκει συνεχώς έδαφος για να πολλαπλασιαστεί, να μολύνει δέντρα και να απειλεί τώρα το σύνολο του Σέιχ Σου.

Το εντυπωσιακό για τους επιστήμονες που μελετούν τα έντομα- εισβολείς είναι ότι το συγκεκριμένο σκαθάρι δεν αγαπά ιδιαίτερα το φλοίωμα της τραχείας πεύκης, δέντρα της οποίας έχει νεκρώσει κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια. «Είναι ένα είδος που προσβάλλει περισσότερο τη δασική πεύκη, (εκτεταμένη στα Πιέρια και στην Ελατιά Δράμας), αλλά στο Σέιχ Σου το είδαμε να επεκτείνεται πολύ και στην τραχεία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας, μιλώντας για το περιβαλλοντικό πλήγμα που δέχεται η Θεσσαλονίκη.

περισσότερα εδώ lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια