Ξεχάστε ΑΜΑ και ΑΜΚΑ: Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός και θα χρησιμοποιείται παντού

Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους, ακόμα και τον αριθμό ταυτότητας, στις συναλλαγές μας με το Δημόσιο.


Η κυβέρνηση υπόσχεται λιγότερη γραφειοκρατία και περιορισμό της φοροδιαφυγής, με το σχέδιό της για τη δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού. Εξηγήσεις έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, για τη θεσμοθέτηση του ΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο…

1. Καθιερώνεται προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ αποδίδεται δε μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται.

2. Ο ΠΑ αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.

3. Ο ΠΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

4. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας

Πώς θα γίνει η μετάβαση προς τον Προσωπικό Αριθμό

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα δημιουργηθεί από τον ΑΦΜ, δηλαδή θα είναι τα ίδια ακριβώς ψηφία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσια Διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο στα αρχεία της, προκειμένου να εντοπιστούν διπλοί ΑΦΜ, αλλά και άλλα «αγκάθια», όπως οι διπλοί αριθμοί Αστυνομικής Ταυτότητας.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι ο Προσωπικός Αριθμός θα αντικαταστήσει τους ΑΜΑ, ΑΜΚΑ και άλλους αριθμούς ταυτοποίησης. Τα στοιχεία με τα οποία θα συνδέεται ο ΠΑ θα επικαιροποιούνται μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια, θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός, τα αρχεία του οποίου θα είναι καταχωρισμένα στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

από ksipnistere.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια