Επτά «φορο-ενέδρες» σε 1,543 εκ. ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ακίνητα, στήνει η Εφορία - Τι να προσέξετε

Δόκανο σε 1.543.343 ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν εισοδήματα 6,2 δισ. ευρώ από ακίνητα στήνει και φέτος η Εφορία

Δόκανο σε 1.543.343 ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν εισοδήματα 6,2 δισ. ευρώ από ακίνητα στήνει και για το 2020 η Εφορία μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις (έντυπο Ε2), την ηλεκτρονική πλατφόρμα του επιδόματος ενοικίου και το Ε9.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα το 2019 ή εισέπραξαν ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, ή από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb ή παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εικόνα των στοιχείων που θα παρουσιάσουν στην Εφορία.

Όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση αρκετό χρόνο στην διάθεση τους, μέχρι τις 29 Ιουλίου, που λήγει η νόμιμη προθεσμία για να προσέξουν τα επικίνδυνα σημεία των εντύπων Ε1 (βασικό) και το Ε2 ( αναλυτική κατάσταση με τα μισθώματα από ακίνητα).

Ό,τι στοιχεία δηλωθούν σε αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό κατά την διαδικασία της διασταύρωσης που είναι το επόμενο στάδιο.

Ρόλο «κλειδί» σε αυτές τις αντιπαραβολές των στοιχείων έχει το γνωστό έντυπο Ε9 το οποίο υποβάλλεται μόνο σε περίπτωση μεταβολών στην περιουσία των υπόχρεων ( αγορές, κληρονομιές, δωρεές, μεταβιβάσεις ακινήτων).

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή διότι υπάρχουν ενέδρες τις οποίες οι υπόχρεοι θα πρέπει να εντοπίσουν και να ξεπεράσουν εάν θέλουν να αποφύγουν έξτρα φόρους και επιβαρύνσεις.

Όσοι πάλι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση και δεν είναι σίγουροι για το αν περιέχει λάθη ή παραλείψεις τότε μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική έως τις 29 Ιουλίου η οποία επέχει θέση αρχικής δήλωσης.

Αναλυτικότερα όμως οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να γνωρίζουν τις εξής ενέδρες:

1. Φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια.

Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου αποκάλυψε περιπτώσεις εκμίσθωσης κατοικιών χωρίς να έχει κατατεθεί ηλεκτρονικό μισθωτήριο και συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια εκμίσθωσης.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ η εφορία έχει στήσει παγίδα στους ιδιοκτήτες κατοικιών για τον εντοπισμό των ενοικίων που εισπράττονται.

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους μόνο εάν δηλώσουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

Για να εισπράξουν το επίδομα οι ενοικιαστές θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή να διορθώσουν τα μισθωτήρια παρατείνοντας τη διάρκεια της μίσθωσης.

Τα εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμφωνούν με το μίσθωμα που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb.

Με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb να εκτιμώνται σε 1,9 δισ. ευρώ, η εφορία έχει βάλει στο... μάτι τους φορολογουμένους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι περίπου 60.000 φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019, για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% έως 45%.

Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2.

3. Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα.

Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην απόκτηση ενός ακινήτου θα πρέπει στο φετινό έντυπο Ε1 να δηλώσουν χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του.

Για όσους διαθέτουν τα εισοδήματα και δικαιολογούν το τεκμήριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μπελάδες με την εφορία θα έχουν όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης της κατοικίας.

4. Φιλοξενούμενοι και φιλοξενούντες.

Οι φορολογικές δηλώσεις του 2019 αποκάλυψαν περίπου 1,1 εκατ. φορολογουμένους που δήλωσαν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους συγγενικά πρόσωπα, τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη ή φίλους.

Την ίδια ώρα πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι και γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας.

Ο πίνακας 2 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης αποτελεί παγίδα τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους φιλοξενούντες.

Όσοι φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007- 008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων και τους μήνες φιλοξενίας.

Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του Ε1 να δηλώσουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Εάν ένα από τα δύο μέρη δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του ετέρου.

5. Φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια.

Εισοδήματα άνω των 30 εκατ. ευρώ από ενοίκια που δεν εισέπραξαν εμφάνισαν πέρυσι περίπου 9.000 φορολογούμενοι.

Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι δηλώσουν στους κωδικούς 125-126 του Ε1 ανείσπρακτα ενοίκια θα απαλλαγούν από τον φόρο 15-45%.

Ωστόσο για να κερδίσουν τη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια και να έχουν υποβάλει στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών εξώσεως.

Χωρίς τα δικαιολογητικά η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα ποσά που δηλώθηκαν ως ανείσπρακτα.

6. Φορολογούμενοι με κενά ακίνητα.

Όσοι δηλώνουν στο Ε2 ότι έχουν στην κατοχή τους κατοικίες κενές απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης.

Θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι έμειναν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών με βάση λογαριασμούς της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

7. Φοιτητική στέγη.

Οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εάν το 2018 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής εισόδημα θα υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση και θα φορτωθούν το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, ανεξάρτητα αν για το ενοίκιο πληρώνουν οι γονείς τους.

Αν ο φοιτητής δεν έχει αποκτήσει εισοδήματα θεωρείται εξαρτώμενο μέλος και η φοιτητική κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα.

Η φοιτητική κατοικία ανεβάζει το τεκμήριο διαβίωσης για τον γονέα, ο οποίος αν δεν μπορεί να το καλύψει με τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει υψηλότερο φόρο.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια