Το ασήκωτο φορτίο των εισφορών για τους Έλληνες επιχειρηματίες

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Βαρύ παραμένει το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, παρά την μείωση 0,9% από τον περασμένο μήνα, αλλά και τα έκτακτα μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης για τις πληττόμενες εταιρείες, λόγω κορονοϊού

Ειδικά στις δραματικές συνθήκες τις οποίες έχει διαμορφώσει για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων η διπλή –υγειονομική (λόγω κορονοϊού) και οικονομική– κρίση, η πληρωμή εισφορών στο 39,6% επί του μικτού μισθού των πλήρως απασχολούμενων μισθωτών αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, την αύξηση της κατανάλωσης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr οι εργοδοτικοί φορείς.

Τα "βάρη" γίνονται ακόμα πιο δυσβάστακτα αν προστεθούν και οι φορολογικές εισφορές: Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως φτάνουν έως το 70% του εισοδήματος ενός απασχολούμενου. Ο λόγος για μία αναλογία η οποία είναι από τις πιο υψηλές ανά την Ε.Ε. και δυσκολεύει την προσπάθεια  της Ελλάδας να αυξήσει την ανταγωνιστική της θέση και να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει τις εξαγωγές.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές πως παραμένει ως προτεραιότητα η άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα. Ωστόσο αυτό συνδέεται και με τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής για το νέο πακέτο ανάκαμψης. Προς το παρόν η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη στήριξη της αγοράς.

περισσότερα εδώ capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια