Ο τρόμος της ελληνικότητας είναι εντονότερος και από τον πόθο για εξουσία

Το ελληνόφωνο σύστημα εξουσίας αναλαμβάνει με προθυμία χρέη που θα ξεπληρώσουμε εμείς και αποποιείται την εθνική κληρονομιά

Από τον Παναγιώτη Λιάκο
«δημοκρατία» 

Οι ηγεσίες των θεσμικών μηχανισμών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία ευκολότερα μπορούν να απαγγείλουν από στήθους τηλεφωνικό κατάλογο παρά να παραδεχτούν ότι η Αγία Σοφία είναι μια ελληνική εκκλησία, ένα δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού, το πιο πολύτιμο πετράδι στο στέμμα της υπερχιλιετούς ελληνικής αυτοκρατορίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, σε δήλωση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρθηκε στην ταυτότητα του ναού με τα εξής: «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της Ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου». Πού είναι η ελληνική ταυτότητα του ναού, οέο;

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα, 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Ούτε εδώ γίνεται λόγος για την… εθνικότητα της Αγίας Σοφίας. Ένας άσχετος με τα ιστορικά θέματα, αν διάβαζε τη δήλωση Μητσοτάκη, θα πίστευε ότι ο ναός οικοδομήθηκε από τον ΟΗΕ με χρήματα από ΕΣΠΑ.

Και ο Τσίπρας, μία από τα ίδια. Είπε για το θέμα: «Η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας -ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση, που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο». Ο Ιουστινιανός, δηλαδή, αποφάσισε να αναγερθεί ο ναός για να γίνει… διαθρησκευτικός διάλογος. 

Στην άρχουσα τάξη, ο τρόμος της ελληνικότητας είναι εντονότερος και από τον πόθο για εξουσία. 

πηγή
από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια