Τι σημαίνει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αυτός ο νέος δανεισμός;

Σπύρος Στάλιας

Τι πρέπει να θυμόμαστε μετά τον Δανεισμό της Ευρωζώνης;

1.Το ευρώ είναι ενα νόμισμα που εκδίδεται απο την ΕΚΤ και εκδίδεται τόσο, όσο ποτέ να μην εκδηλώθεί πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Η αξία του ευρώ είναι ο πρωταρχικός στόχος της ευρωζώνης.

2. Επειδή το ευρώ εκδίδεται απο την ΕΚΤ, κάθε χώρα της ευρωζώνης μπορεί να το βρεί μόνο μέσω των εξαγωγών της,  κάθε κυβέρνηση απο τους φόρους που επιβάλει στους πολίτες της ή απο εξωτερικό δανεισμό και οι πολίτες κάθε χώρας το βρίσκουν απο την δουλειά τους ή απο δανεισμό.

Δανεισμός σημαίνει και την αποπληρωμή του κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό συνεπάγεται οτι η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια νέα σκληρή εμφύλια διαμάχη κατάκτησης της αγοράς της μιάς χώρας από την άλλη, με στόχο την εξεύρεση των ευρώ για την αποπληρωμή του δανεισμού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αφού το ευρώ για όλες είναι ξένο νόμισμα.

Σε ένα τέτοιο σκληρό πόλεμο θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεδομένου οτι όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν είναι δυνατόν να έχουν πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών. Όταν μια χώρα έχει πλεόνασμα κατ΄ανάγκη μια άλλη χώρα θα έχει έλλειμμα.  Και στο παγκόσμιο εμπόριο και στο ενδοευρωπαϊκό οι περισσότερες χώρες είναι ελλειμματικές  και σαφώς οι λιγότερες πλεονασματικές.

Αλλά πως μια χώρα στην ευρωζώνη, με ευρώ,  μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της, αν δεχθούμε, για λόγους απλοποίησης, οτι όλες παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. Μόνο με την μείωση του εργατικού κόστους.

Αλλά μιά μείωση, σε πανευρωπαϊκή βάση, των εργατικών μισθών θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης με συνέπεια την μείωση του εισοδήματος της ευρωζώνης, στην αύξηση της ανεργίας, σε μείωση των φόρων και τελικά στην αύξηση του χρέους.

Ο μόνος τρόπος να αποπληρωθεί ο δανεισμός είναι πάλι να αυξηθούν οι φόροι με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και έτσι να αρχίσει ενας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης. 

Αποτέλεσμα: Πάλι οι Τράπεζες θα κάθησουν πάνω στα κεφάλια των ευρωπαίων πολιτών αλλά το ευρώ Ευρώ.

Η Ευρώπη σαφώς έχει έλλειμμα πολιτικής ηγέσιας.


από https://www.facebook.com/1146286240/posts/10223891271526792/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια