Ξεκινούν οι επιστροφές φόρων στους ιδιοκτήτες

Ζήτημα ημερών είναι να πληροφορηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω taxisnet το ακριβές ποσό της πίστωσης φόρου που δικαιούνται λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους από το μέτρο του "κουρέματος" των ενοικίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη φορολογική διοίκηση, η επιστροφή φόρου θα δοθεί μέσω ειδικής εφαρμογής που θα ανοίξει στο taxisnet. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μείωση εισοδήματος λόγω του "κουρέματος" των ενοικίων θα δουν την πίστωση του φόρου να συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ ή ρυθμισμένες και μη φορολογικές οφειλές.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης έλαβε για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο μειωμένο κατά 40% μίσθωμα ύψους 500. Κατά συνέπεια, αντί να εισπράξει 1.500 ευρώ εισέπραξε το ποσό των 900 ευρώ. Η πίστωση φόρου που δικαιούται είναι το 20% των 900 ευρώ, δηλαδή 180 ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Στην πράξη κάθε εκμισθωτής θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ακόμη ότι το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες απαλλάσσεται, βάση διάταξης, από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η συγκεκριμένη φορολογική απαλλαγή θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ενοίκια κουρεύτηκαν για τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και την κύρια και φοιτητική κατοικία νοικοκυριών στα οποία εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια