Καστοριά: Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προβάτων

Καστοριά: Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προβάτων
Στην εργαστηριακή επιβεβαίωση τεσσάρων εστιών της νόσου του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, προχώρησε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Συγκεκριμένα οι εστίες εντοπίστηκαν στις Τοπικές Κοινότητες: Μελά, Σπηλαίων, Νοστίμου και στους Οικισμούς Υψηλού και Πετροπουλακίου, ενώ ερευνώνται εργαστηριακά εκτροφές στις οποίες υπάρχει υποψία παρουσίας της νόσου.

Η νόσος που οφείλεται σε ιό και δε θεραπεύεται προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες, με ελαφρότερη εικόνα, αλλά και τα βοοειδή, που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών.

Μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα. Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι: Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη μπλε γλώσσα, θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια