Ελληνοτουρκική Κρίση - Άμεσες Στρατηγικές Κινήσεις σε Λίγο Χρόνο (1ο μέρος)

Αθήνα, 11.09.2020
 
Γράφει ο Υποπτέραρχος (ΜΑ) ε.α Δημήτριος Μ.Πετρίδης 
 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
 
Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από έναν πακτωλό ειδήσεων σχετικό με την Ελληνοτουρκική Κρίση που απροκάλυπτα κλιμακώνει η Τουρκία σε όλο το εύρος των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων συνόρων μας. Η Κρίση αυτή μας αφύπνισε ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να κινούμαστε σύντονα, αλλά όχι αρκούντως αποφασιστικά, στην κάλυψη των αναγκαίων Μέσων για την Εθνική μας Άμυνα, που την τελευταία 10ετία είχαμε παραμελήσει λόγω της παρατεταμένης Οικονομικής Κρίσης και των Μνημονίων, αλλά και σε διπλωματικό Μαραθώνιο για την κατάρτιση συμφωνιών με όμορες και φίλα προσκείμενες Χώρες για τη θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
Είναι γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με τη δική τους ατζέντα, που δυστυχώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με εκείνην της γείτονος, λόγω των τεράστιων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται και γι΄ αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες.
 
Έχουμε ξαναγράψει για τα τεράστια αυτά συμφέροντα(1) που δεν είναι άλλα από την ολοκλήρωση της πώλησης των Α/Φ F-35 και των Βλημάτων PATRIOT στην Τουρκία, την απαλλαγή της από τον εναγκαλισμό της Ρωσίας (Πυρηνικός Σταθμός Ακούγιου και S-400) και τέλος τη συνδρομή της στη Διοίκηση της ISAF στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές δοσοληψίες των χωρών της ΕΕ, με προεξάρχουσες τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, τόσον στον τομέα εξοπλισμών, όσο και σε καταναλωτικά αγαθά.
 
Επειδή όμως στο μεταξύ παρατηρούμε ότι η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει την ένταση με το ORUC REIS και τον υποστηρίζοντα Τουρκικό στόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και εμείς παρά τον διπλωματικό Μαραθώνιο στον οποίο έχουμε επιδοθεί, τελικά εισπράττουμε μόνον Λεκτική υποστήριξη και όχι Πρακτική, με εξαίρεση τη Γαλλία, είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το δυσμενέστερο σενάριο που είναι βέβαιο ότι έρχεται και σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιθυμούν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης, για να εξασφαλίσουν τώρα την ησυχία τους και να ασχοληθούν με την Τουρκία αργότερα.
 
«ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ»
 
Μακάρι με βάση τις ανακοινώσεις της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ στις 28 Αυγούστου 2020 λόγω των επιβληθησομένων Οικονομικών Κυρώσεων η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποφασίσει σταδιακά την απόσυρσή της από την επίμαχη περιοχή αν και δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις προς τούτο. Αντίθετα παρατηρούμε καθημερινά, μια επιπλέον κλιμάκωση της ρητορικής της και έκδοση NAVTEXs όλο και Βορειοανατολικότερα. Δεν επιθυμούμε να παραστήσουμε την Κασσάνδρα, αλλά τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά την άποψή μας σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή:
 
1. Οι Σκληρές Οικονομικές Κυρώσεις που περιμένουμε από την ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 βαφτίστηκαν ήδη Περιοριστικά Μέτρα, άρα μηδέν εις το πηλίκο.
 
2. Το ORUC REIS με τις συνεχείς NAVTEXs συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία θα πλησιάζει συνεχώς το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και δεν θα διστάσει να υπερβεί και τα 6 ναυτικά μίλια, έστω και πρόσκαιρα, προκειμένου να μας αναγκάσει να χτυπήσουμε πρώτοι για να δικαιολογήσουν το BLAME GAME εναντίον μας.
 
3. Σε πρόσφατη συνέντευξη του Καθηγητού Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel(2) αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προετοιμάζεται για τη σύνοδο του ΟΗΕ στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου (δηλαδή αμέσως πριν τη σύνοδο της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου) για να επιχειρηματολογήσει μπροστά σε όλους τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού με Χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας του, για τις αξιώσεις της Τουρκίας, ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις στους ανυποψίαστους που δεν γνωρίζουν τις ακριβείς παραμέτρους του προβλήματος. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου προς τον Καθηγητή για το τι κάνει η Ελλάδα, ο κ. Μάζης απάντησε ότι αυτό δεν το γνωρίζει, αλλά πιστεύει ότι θα ήταν χρησιμότατο ο Έλληνας Πρωθυπουργός να τον αντιμετωπίσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, παραθέτοντας στοιχεία των συνεχών παραβιάσεων της Τουρκίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτήν του την πρόταση!
 
συνεχίζεται στο 2ο μέρος

Παραπομπές (του 1ου μέρους)
 
2 Τηλεοπτική συνέντευξη του Καθηγητού κ. Ιωάννη Μάζη στο Kontra Channel.11.09.2020. Η Τουρκία επιδιώκει να πυροβολήσει πρώτη η Ελλάδα

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια