Κοζάνη: Στη Βουλή τα προβλήματα του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Μαμάτσειο

Κοζάνη: Στη Βουλή τα προβλήματα του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Μαμάτσειο
Τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργία του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας που συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο, λόγω της πανδημίας του κορωναϊου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, το συγκεκριμένο Μοριακό Εργαστήριο, αρχικά, καθορίστηκε να δέχεται 80 δείγματα ημερησίως προς έλεγχο, με δυνατότητα μέγιστης διεκπεραίωσης στα 120, αλλά σήμερα στο εργαστήριο καταφθάνουν έως και 450 δείγματα για έλεγχο ημερησίως, εξυπηρετώντας ακόμη και τα Νοσοκομεία Δυτικά της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως ενημέρωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου στην τετράμηνη λειτουργία του εξετάστηκαν περισσότερα από 20.000 δείγματα.

Επίσης τονίζεται ότι η προμήθεια του εξοπλισμού έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως και η μισθοδοσία των τεσσάρων μοριακών βιολόγων που προσλήφθηκαν με τρίμηνη σύμβαση έργου, η οποία έληξε στις αρχές Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια με δαπάνη αποκλειστικά από τα έσοδα του Νοσοκομείου προσλήφθηκαν σταδιακά τέσσερις επικουρικοί μοριακοί βιολόγοι, ένας γιατρός μικροβιολόγος δύο τεχνολόγοι πλήρους και δύο μερικής απασχόλησης και οι οποίοι καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάλυση των δειγμάτων, το κλείσιμο τηλεφωνικών ραντεβού και την καταχώριση των αποτελεσμάτων σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τεστ να υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και δύο ολόκληρα 24ωρα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, συμπτωματικοί ή μη, να «σπρώχνονται» στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ.

Επίσης οι δύο βουλευτές του Κ.Κ.Ε. ζητούν από τον υπουργό Υγείας την ενίσχυση του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας με τον επιπλέον απαραίτητο εξοπλισμό  και  την πλήρη στελέχωση του με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες με  μόνιμο προσωπικό.

Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης
από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια