Δ. Μακεδονία – Κ. Βέττα: «Μεγάλωσε η ανησυχία των κατοίκων για την απολιγνιτοποίηση»

Δ. Μακεδονία – Κ. Βέττα: «Μεγάλωσε η ανησυχία των κατοίκων για την απολιγνιτοποίηση»
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την παρουσίαση του Master Plan για την απολιγνιτοποίηση, δήλωσε:

«Η Δυτική Μακεδονία, δεν έγινε σοφότερη από την παρουσίαση του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση, το οποίο κατατέθηκε χθες, ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν οι έντονες επιφυλάξεις των κατοίκων, μιας και σε μια σειρά από εργασιακά, τεχνικά και οικονομικά ζητήματα δεν δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις, ενώ, παράλληλα, απουσιάζει πλήρως η μέριμνα για μεγάλες περιοχές της ΠΕ.

Συγκεκριμένα, προβληματίζουν έντονα οι υπολογισμοί για τις θέσεις εργασίας, καθώς δεν καλύπτονται στο ελάχιστο οι τωρινοί εργαζόμενοι, άμεσοι και έμμεσοι, σε μια περιοχή με ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας… Επίσης, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται για την χρηματοδότηση των δράσεων, μιας και το τοπίο παραμένει θολό: έλλειψη σαφούς πλάνου για τις εθνικές δράσεις, αιτήματα για αυξημένη συμμετοχή του κράτους σε επενδυτικά σχέδια τα οποία περιμένουν εγκρίσεις, σχέδια για ζώνες κινήτρων χωρίς αποδοχή από την ΕΕ, ενώ, παράλληλα, οι προσδοκίες για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα είναι, αναιτιολόγητα, πολύ μεγάλες και αμφίβολες, δεδομένων και των υφιστάμενων υποδομών. Τέλος, το κενό των δράσεων για περιοχές όπως λ.χ. η λίμνη Πολυφύτου, οι Δήμοι Σερβίων, Βελβεντού, Βοΐου, αλλά και η αφωνία για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών φανερώνει την έλλειψη ευρύτερης  παρέμβασης στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής.

Απαιτείται πλήρης τροποποίηση του Master Plan, σε 5 τουλάχιστον άξονες: χρονική μετατόπιση του κλεισίματος των μονάδων, ουσιαστική εξειδίκευση των μέτρων για την πλήρη προάσπιση των θέσεων εργασίας, χρηματοδοτική δέσμευση για τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, γεωγραφική εξάπλωση των παρεμβάσεων, πρόνοια για την αποκατάσταση των εδαφών και την ουσιαστική αξιοποίησή τουςί».


από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια